Se lucreaza la Ghizela pentru o gropa de deseuri ecologica

Consiliul Județean Timiș, societatea de salubrizare și o societate de servicii ecologice, au încheiat anul trecut un contract cu asocierea dintre două firme pentru proiectarea și execuția celulei 2 de depozitare din cadrul Depozitului de deșeuri nepericuloase de la Ghizela.

Conform contractului, cheltuielile de proiectare și execuție pentru celula 2 sunt de 13.230.781,99 lei (fără TVA), proveniți din Fondul FIIDE (Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare) alimentat din redevența operatorului de salubritate.

Cea de-a doua celulă construită din cele cinci care sunt prevăzute a fi executate la Depozitul de la Ghizela. Prima celulă a fost contruită cu 5 ani în urmă, urmând a se închide.

„Suntem la recepția lucrărilor privind construcția celulei 2 în cadrul sistemului integrat de management a deșeurilor în deponeul ecologic de la Ghizela. Este o continuare a proiectului care a demarat în 2009, ținând cont că celula a ajuns la finalitate, privind capacitatea de depozitare, a urmat acest pas, celula 2, cu cele două subcelule: 2.1 și 2.2. Un contract care a început în septembrie anul trecut, proiectare și execuție, două luni perioada de proiectare, șase luni perioada de execuție. La momentul acesta, avem, pe cele cinci zone, doi operatori de colectare a deșeurilor, care au anumite obligații în urma semnării contractului cu ADID. Cea mai importantă obligație este conștientizarea populației privind colectarea selectivă, unde cu toții trebuie să punem umărul cu toții trebuie să mergem pe acest plan, astfel încât rata și gradul de selectare colectivă să crească. Așa putem discuta de un mediu mai curat, de un județ mai disciplinat. Investițiile care se vor realiza în continuare aici, vor duce și la diminuare mirosului, bineînțeles că nu putem opri în totalitate acest miros, șinând cont că totuși suntem într-un deponeu ecologic, dar discutăm de investiții privind stația de levigat. Aici este subcelula 2.2, s-a început cu depunere în subcelula 2.1. Durata de viață a acestei celule este de 9 ani de zile (4 ani și 6 luni pe celula 2.1 și 4 ani și 6 luni pe 2.2)”, a spus președintele CJT, Călin Dobra.

„În acest moment, depunerea deșeurilor se va face pe subcelula 2.1, iar peste patru ani și jumătate, se va putea utiliza și subcelula 2.2. „După cum se poate observa, pe celula 2.1 a început, din luna februarie, după recepția la terminarea lucrărilor, depozitarea deșeurilor. Pentru subcelula 2.2 va începe peste 4 ani și 6 luni depunerea gunoaielor menajere. Capacitatea este de aproximativ 1,2 milioane de metri cubi, pentru această investiție, cu o durată de 9 ani de zile”, spune Dan Ungureanu, reprezentant antreprenor.

Tot în cadrul Depozitului de deșeuri nepericulase de la Ghizela, funcționează și stația PALL, de epurare levigat. În 2017, capacitatea stației s-a dublat, ajungând la 76 m3/zi, iar în acest an a fost montat un sistem de colectare gaze tehnologice.

În acest moment, în cadrul stației PALL se realizează montarea unei instalații de degazificare (filtrare), în urma unui contract de achiziție publică cu SC Process Engineering SRL, în valoare de 1.389.023 lei. Finalizarea lucrărilor este programată în noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here