Silvia Fechete, inca un jurnalist care renunta la gazetarie pentru administratia publica, de ce?

Pentru ca in tot acest parcurs jurnalistic, de-a lungul vremii, m-am intersectat si am colaborat cu administratiile locale. De ani buni lucrez cu primariile din judet si nu numai. Am vazut comune care efectiv s-au transformat in localitati cu toate cele necesare oamenilor, dar si multe altele care au ramas ca acum treizeci de ani. 
Un exemplu cu care as fi vrut sa ma mandresc este comuna Otelec, acolo unde eu am crescut si copilarit si unde voi candida. Din pacate am ramas tot la drumuri neasflatate, fara canalizare si gaz, ca sa nu mai vorbim de altele. 
Am fost crescuta cu dragostea de tara, cu valorile si traditiile simple de la sat si totodata intr-o asezare multietnica, alaturi de unguri si svabi. Lucrurile acestea s-au pastrat de-a lungul vremii si s-au regasit in proiectele pe care le-am demarat. Pe plan profesional am dezvoltat o platforma online care are ca scop principal dezvoltarea si promovarea mediului rural, un site al comunitatilor rurale. 
Acum am considerat ca e timpul sa fac un pas mai aproape de comunitatea mea, sa ma implic mai mult si sa ofer oamenilor lucrurile bune pe care le merita.
 
Nu iti este teama vor spune ca esti prea tanara sau ca poate iti lipseste experienta administrativa?
 
Avem atatea exemple de primari tineri care au transformat comunitatile din care fac parte si au ridicat conditiile de trai. Cred ca tineretea este un avantaj, nicidecum invers. Atunci ce sa spunem de cei care mai au putin si ies la pensie? Oameni care s-au plafonat de ani buni in functiile pe care le ocupa.
Daca acum cativa ani oamenii erau reticienti la schimbare, acum multi isi doresc energie, viziune, intr-un cuvant, noutate. Traim vremuri in care majoritatea poate alege sa fie reprezentata de oameni capabili. Ei merita un trai mai bun si merita sa primeasca ce li se cuvine.
 
Dar experienta?
 
Asa cum am spus lucrez de ani buni cu administratiile locale, scriu lunar despre proiectele pe care le deruleaza, ba mai mult am fost indeaproape la multe initiative si chiar am pus umarul la crearea lor.  Cred ca toate aceste conexiuni si relatii pe care mi le-am facut ma vor ajuta.
Mai cred in pragmatismul din mediul privat,  abilitate pe care am dezvoltat-o in propriul business si care trebuie dus si in administratia locala. Trebuie sa schimbam mentalitatile invechite si sa acceptam noutatea.
Cei treizeci de ani de democratie ne-au demonstrat ca nu exista o scoala care sa produca primari, de aceea avem si discrepanta majora intre comune. De aceea o administratie locala nu poate fi condusa doar de un individ, ci de o echipa, pentru ca nimeni nu se poate pricepe la toate. 
 
Ma gandesc ca ai o serie de proiecte pe care vrei sa le implementezi, vorbeste-ne despre ele.
 
Da. Sigur ca deja suna a cliseu, dar cred ca trebuie sa pornim cu baza si anume infrastructura.  Acestea sunt lucruri elementare despre care astazi nu ar mai fi trebuit sa vorbim, trebuia sa existe. Astazi ar fi trebuit sa ne preocupe cresterea calitatii  vietii cetatenilor.  
Cred ca oamenii s-au saturat de cate ori li s-a promis acest lucru, insa, nu e acceptabil ca in anul 2020 sa fii la patruzeci de kilometri de Timisoara si sa mergi pe drum de piatra. S-a facut ce-i drept intr-o mica masura, ca doar e an electoral, un asfalt care deja e lasat pe alocuri, si cateva trotuare. Dar daca asteptam sa se asflateze un kilometru de drum o data la patru ani, o sa imbatranim si nu ne vom bucura de ele.
Vreau sa avem drumuri, canalizare si toate conditiile de trai, insa vreau ca peste zece ani sa aiba si cine sa se bucure de ele. De aceea,  e important ca satul romanesc sa se dezvolte si tinerii nostri sa ramana aici. Atragerea de fonduri europene este iar o prioritate.
Altele importante sunt transportul pentru copiii care fac naveta la scoala, o sala de sport adecvata, un centru de permanenta pentru cei cu probleme medicale etc. Sunt atat de multe lucruri care ne lipsesc. Nu vreau sa promit prea multe, vreau sa mi se dea ocazia sa fac si faptele sa vorbeasca de la sine. 
 
De ce un partid de stanga?
 
Un partid de centru stanga pentru ca imbina ideea liberalismului cu cea a preocuparilor pentru apararea drepturilor tuturor oamenilor. Poate suna prea pretentios. Pe scurt, am ales Pro Romania pentru ca eu cred foarte tare in echipa. Nimeni nu poate realiza singur ceva. Avem o echipa de profesionisti, oameni despre care vorbesc rezultatele lor.
Cred în progres, cred în libertatea de expresie și în egalitatea reală a cetățenilor. Asta am regasit eu aici si cu asta ma identific. Am colegi tineri, cu viziune, colegi carora le urez succes, pentru ca stiu cat sunt de implicati, trebuie doar ca oamenii din comunitatile lor sa vada acest lucru si sa aleaga ce trebuie.

1 COMENTARIU

  1. Aștept alegerile, sa schimbam odată, cuibul cele care vin la primărie, doar Petru șpăgi și capatuiala pentruei și acoliții lor.,, Bafta,,………!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.