Situaţia accidentelor de muncă înregistrate la I.T.M.Timiş pe parcursul anului 2015-2016

Aproximativ şapte mii de oameni mor, zilnic, în accidente de muncă. Cei mai expuşi sunt aceia care lucrează în construcţii și la asfaltarea străzilor. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în fiecare an, peste 2,3 milioane de oameni își pierd viața la locul de muncă.

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș trag un semnal de alarmă pentru conștientizarea angajatorilor în privința accidentelor de muncă, având în vedere că în judeș au fost înregistrate în ultima perioadă accidente mortale. Astfel se dorește de a respecta legislația muncii, normele de securitate si sănătate în muncă și de a pune în aplicare tot ceea ce înseamnă echipamentele de protecție în vederea eliminării accidentelor de muncă.

În fiecare an, la 28 aprilie este marcată Ziua Internațională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, care promovează, la nivel global, prevenirea accidentelor şi a bolilor ocupaţionale. În multe locuri din lume, autorităţile naţionale, sindicatele, organizaţiile lucrătorilor şi organizaţii ale serviciilor de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii ocupaţionale organizează diverse activităţi pentru a sărbători această zi de 28 aprilie.

Anul 2015 a fost un an în care s-au înregistrat douăsute cinci accidente de muncă, dintre care o sută nouăzeci și opt cu incapacitate temporar de muncă și șapte accidente mortale. “În anul 2015 ne-am confruntat cu o situație mai deosebită. Am avut douăsute cinci accidente de muncă, dintre care o sută nouăzeci și opt cu incapacitate temporar de muncă și sapte accidente mortale. Dorim conștientizarea angajatorilor de a respecta aceste norme de securitate, de prevenire a acestor accidente. Dorim ca și în continuare tot ceea ce vom face să ducă la rezolvarea acestor probleme. Avem probleme în mod deosebit în domeniul construcții”, a transmis șeful I.T.M Timiș, Pavel Kassai.

PAVEL KASSAI -SEF ITM TIMIS-

Potrivit conducerii I.T.M, verificările în anul 2015 s-au făcut pe mai multe direcții, însă cele mai mari sancțiuni au fost acordate de Serviciul Control Relații de Muncă, de aproape 2 milioane de lei. În urma celor 2.846 de controale făcute de inspectori în această direcție, 725 de angajatori au fost sancționați. Aproximativ o sută dintre ei aveau angajați fără forme legale, iar pentru acest lucru s-au ales cu amenzi de 1,5 milioane de lei. Au fost sancționați și angajatorii care nu respectă prevederile privin munca în timpul nopții, repausul săptămânal sau munca suplimentară.

Pe de altă parte, în 2016, în primele luni, în Timiș au fost înregistrate șapte accidente mortale. “La noul mall din Timișoara am avut acel accident mortal cu două zile înainte de a se deschide centrul comercial. Unii tăiau panglica pentru deschidere și era bucurie, iar alții înmormântau respectivul lucrător care a căzut de la 6,5 metri, de pe o scară laterală de la acel mall. Trebuie să luăm toate măsurile necesare ca această  prevenire să o realizam din timp, să nu ajungem la situația de a mai avea astfel de accidente. “Nu trebuie să facem nimc formal și superficial. Aceste probleme ale securității în muncă dorim să fie tratate cu mare seriozitate și maximă responsabilitate”, a subliniat șeful I.T.M Timiș, Pavel Kassai.

În prezent, în Timiș, peste 25.000 de firme își desfăşoară activitatea, în care lucrează aproximativ 250.000 de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here