Camera de Comerț din Timiș și Centrul Bilateral de Afaceri România-Vietnam încearcă să găsească soluții pentru companiile din județ, care se confruntă cu lipsa de muncitori calificați. 

Firma World Wide Work Company este specializată în recrutarea de forță de muncă din Asia de Sud-Est și oferă soluții complete privind importul de forță de muncă din Vietnam și Sri Lanka, a prezentat aspecte referitoare la procesul de recrutare, organizarea selecției, întocmirea documentației, obținerea avizului de muncă, alte formalități specifice care vizează aducerea în România a lucrătorilor din Vietnam și Sri Lanka.  

Sunt două țări din Asia de Sud-Est. Vietnamul este o țară cu o populație de 100 de milioane, dintre care 54 de milioane forță de muncă activă, Sri Lanka are o populație tânără de 23 de milioane, cu 9 milioane forță de muncă activă. Sunt doua țări care au istorie. Vietnamul este o fosta țară comunistă, cum eram și noi înainte de 89, cu scoli tehnologice și școli de meserii. Sri Lanka este o fostă colonie britanică, unde oamenii știu foarte bine engleză, au fost educați în stilul britanic, și sunt două țări cu care România poate coopera pe aceasta zona a forței de muncă și unde poate plăti salarii pentru ca România nu e în situația țărilor din vest să poată plăti salarii mari pentru că altfel am fi necompetitivi pe piața europeană. Angajatorii români nu dispun de timpul necesar pentru a merge în țara de origine de a selecta, de a testa angajații și avem și acea variantă de interviuri pe Skype. Am organizat multe astfel de interviuri, chiar și pe zona de construcții sau depozitare astfel încât să aiba contactul direct cu candidatul care aspira la un loc de muncă în România. Astfel totul se poate realiza într-un timp mult mai scurt. Angajatorul nu vine în țară de origine și astfel venim în întâmpinarea angajatorilor astfel încât într-o zi sau două facem interviul pe Skype și apoi procedăm la demararea procedurii de avizare muncă cu Oficiul pentru Imigrări și toată procedura pentru ca acei cetațeni străini să poata munci în România”, spune Mihai Tararache, directorul general al World Wide Work Company.

Așa cum știti de un an și jumătate firmele din Timiș se confruntă cu această problemă, cu nevoia forței de munca și preocuparile Camerei de Comerț, înca de 2 ani de zile, sunt în această direcție. Am organizat evenimente să atragem forța de muncă din alte județe, am organizat evenimente să sprijinim învățământul profesional dual, si acum, dacă tot mai exista aceasta nevoie am apelat și la atragerea fortei de munca si din alte tari din UE. Iata-ne astazi, pentru a treia oara cand organizam un eveniment cu firme din Asia. Astazi organizam in colaborare cu Centrul Bilateral de Afaceri romano-vietnamez. Sigur, se prezinta o firma, dar in parteneriat cu dumnealor pentru diversificarea personalului. Si spun diversificarea personalului pentru ca aceasta firma care se prezinta astazi, veti vedea, vor fi persoane din multe domenii de activitate si bine pregatite, de la muncitori pana la it-sti, din toate domeniile. Ce vreau sa spun despre firma de astazi este ca spre deosebire de ce am facut pana acum, ca firmele romanesti care vor sa isi aduca persoane de acolo au beneficiul de a putea sa ii selecteze prin video, prin Skype, pe cei care vor lucra pentru ele. Angajatorul poate sa discute cu el, poate sa il puna sa faca o paine, o prajitura. Mie mi-a atras atentia si am fost impresionata de acest lucru. Nu stii pe cine intalnesti. Daca vin 200 de persoane, nu se poate intampla acest lucru, dar la patiseri, bucatari, ospatari se poate. Sigur, ne preocupa in continuare acest subiect si vom continua tot anul acesta cu aceasta tema”, a declarat Florica Chiriță, președinte executiv al CCIAT.

World Wide Work Company poate asigura categorii de muncitori din diverse domenii, printre care:  construcţii (zidar, tencuitor, zugrav, instalator, sudor, dulgher, electrician, maistru, fierar betonist, lucrător în construcţii);  hotelier şi ospitalitate (recepţioner, ospătar, personal curăţenie, menajeră, asistent medical, bucătar, cameristă); servicii (paznic, cosmetician, bonă, bucătar, şofer, mecanic);  industrie / comerţ (muncitor calificat, semi-calificat, necalificat).

Angajatorii din România sunt deja receptivi pe aceasta zonă a importului de forță de muncă. România traversează o criza a forței de muncă, care a început în 2014 și 2015 și care în 2016 și 2017 s-a acutizat. Trebuie să fim realiști, sunt peste 4 milioane de români, forță de muncă activă, care au plecat din România și lucrează în țările din vest, astfel încât economia românească, ca sa mearga înainte și să avem acea creștere economică, firmele românești să se dezvolte, să poată să crească capacitatea de producție.Trebuie să asiguram această creștere cu forță de muncă. Daca 4 milioane s-au relocat și sunt în alta parte, trebuie să suplinim și nu facem decât ceea ce au făcut și alte țări înaintea noastră cu ani in urmă. România astăzi trebuie sa găsească soluții. O parte însemnată din forța de muncă activă și-a căutat împlinirea și fericirea în altă parte. Astazi România are această soluție și avem multe țări prietene în Asia de Sud-Est cu care putem să colaborăm pe această zonă a migrației forței de muncă”, a explicat Mihai Tararache, directorul general al World Wide Work Company.

La acest eveniment au participat și reprezentanți ai AJOFM Timiș, ai ITM dar și ai Serviciului pentru Imigrări Timiș.

 

Articolul precedentDeputatul Marian Cucșa, președintele ALDE Timiș: Pentru că încurajez consumul de produse autohtone, în mandatul meu, am inițiat și susținut legi care vin în sprijinul fermierilor români! (P)
Articolul următorDan Idolu: ”Schimbarea în bine a Timișoarei”, așa cum este înțeleasă de primarul liberal Nicolae Robu, pune în pericol siguranța oamenilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.