Stația de tratare Bega a devenit o spectaculoasă galerie de artă, în aer liber

Până de curând cenușii și anoste, zidurile unor clădiri din incinta Stației de tratare Bega din cartierul timișorean Plopi au căpătat o înfățișare nouă și spectaculoasă. Acest lucru s-a întâmplat cu ajutorul unui grup de artiști vizuali din Spania, Peru, Mexic, SUA și România, care a realizat lucrări inedite de artă murală, dar și instalații și producții ready made din diverse utilaje și piese scoase din uz, toate colorate și pline de viață.

Aquatim s-a alăturat festivalului de street art Fisart 2016, punând la dispoziția organizatorilor și artiștilor spații generoase din cadrul Stației de tratare Bega, principala uzină de apă a orașului. Și-au lăsat deja aici „amprenta” Amaia Arazzola, Cristian Blanxer, Daniela Carvalho, Paola Delfin, Kevin Mack, Murone, Corina Nani, Obie, Reskate, Lauro Samblas, Joan Tarrago, Txemy și Sergio Villalba, iar acum se pregătesc „de acțiune” Irlo, Kero, Homeboy și Daniel Gaciu.

Sub mâinile talentaților artiști, zidurile au prins, parcă, viață. Realiste sau futuriste, vesele și profunde, imaginile cu chipuri expresive, siluete de copii, animale, orașe de poveste și misterioase teme acvatice fac parte acum din peisajul stației de tratare. Lucrările de artă au fost realizate cu vopsele lavabile, aplicate cu trafalet și pensulă și cu spray. Materia primă pentru producțiile artistice ready made s-a găsit din belșug la fața locului – pompe, vane, țevi și tuburi „reciclate”.

Organizatorii Fisart 2016, Corina Nani și Sergio Morariu, și managementul Aquatim și-au unit forțele în acest demers de excepție, destinat, în final, orașului și comunității locale. Chiar dacă personalul stației este privilegiat în acest sens, având acces neîngrădit la o adevărată galerie de artă în aer liber, lucrările sunt disponibile și pentru publicul larg, online, iar la viitoarele evenimente cu porți deschise, vizitatorii stației vor avea parte și de un „tur artistic”, pe lângă cel tehnologic.

Arta este menită să aducă la lumină frumosul, iar proiectul Fisart reușește aceasta, adăugând o nouă funcționalitate, estetică, clădirilor industriale din incinta stației de tratare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here