Stație de epurare nouă în Făget. Investiție din fonduri europene

statie de epurare a apei

O nouă investiție europeană a fost finalizată recent în judeţul Timiş. Este vorba de staţia de epurare a apelor uzate din orașul Făget. Valoarea investiţiei este de peste 7,5 milioane de lei fără TVA și face parte din Proiectul Aquatim „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”.

Potrivit reprezentanților Aquatim, staţia de epurare este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 91 metri cubi pe oră. Aceasta cuprinde treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică și terțiară și treapta de tratare a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea procesului de epurare se poate face si cu comandă de la distanţă.Tehnologia stației asigură separarea și îndepărtarea elementelor impurificatoare conținute în apele uzate, aducându-le în limitele admise conform NTPA 001/2005, pentru a fi descărcate în emisari naturali, în cazul de față râul Bega. Nămolul generat în stația de epurare – în urma stabilizării, îngroșării și deshidratării – va avea un conținut minim de materie solidă de cel puțin 35%.

Reamintim că în anul 2012 Aquatim a semnat Contractul „Realizare Stație de Epurare Nouă în Făget” din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. “Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme PORR BAU GmbH si SC SAIF-TIM SA. Această investiție va fi completată în curând de cea de extindere a rețelei de canalizare pe o lungime de circa 3 km și de reabilitare a rețelei pe o lungime de aproximativ 5 km, în cadrul aceluiași proiect”, transmite conducerea Aquatim.

Proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile: Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Lucrările însumează extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a șapte staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a trei staţii noi de tratare a apei potabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here