Agenţia Naţională Antidrog împreună cu Rotary Cetate Timişoara deruleză o campanie de conștientizare a tinerilor din Timiș cu privire la gravitatea consumului de droguri. România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, situându-se pentru majoritatea drogurilor sub media europeana, se arată în cele mai noi date statistice prezentate de Agenţia Naţională Antidrog. Cu toate acestea, stupefiantele reprezintă o problemă, mai ales în Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Timiş, iar ameninţarea privind iminenta creştere nu trebuie deloc neglijată.

Un lucru alarmant este vârsta din ce în ce mai fragedă a tinerilor care încep să consume droguri. Vârsta a tot scăzut în statistici, iar astăzi se discută despre copii de 14 ani care ajung în rândul consumatorilor.

Scopul campaniei este de a informa tinerii cu privire la gravitatea consumului de droguri (ilegal în România), la efectele asupra sănătăţii (mulţi dintre consumatori sunt infectaţi cu boli cu transmitere sexuală) şi inclusiv a pericolului de moarte accidentală.“Noi, cei din Clubul Rotary Cetate Timişoara înţelegem că trebuie să ne implicăm, să schimbăm lucrurile. Vrem ca toţi copiii să înţeleagă care sunt adevăratele pericole care îi pândesc în viaţă, să înţeleagă gravitatea consumului de droguri şi să conştientizeze efectul pe care îl au acestea asupra vieţii şi integrităţii lor. Pentru un moment de euforie plăteşti cu viaţa iar această perspectivă trebuie cunoscută şi conştientizată de absolut toată lumea”, susțin reprezentanții Rotary Cetate Timișoara.

Drogurile reprezintă unul dintre pericolele majore cu care se confruntă adolescenţii. Atât cauzele cât şi efectele cosumului de droguri la adolescenţi sunt dăunătoare atât bunei funcţionări in cadrul societăţii cât şi a sănătăţii lor mentale. Majoritatea adolescenţilor încep consumul de droguri înainte de absolvirea liceului. Acesta este un semn de avertizare conform căruia generaţia viitoare este vulnerabilă şi îşi pune în pericol viaţa, fără să fie conştientă de acest lucru.

Prin derularea campaniei de prevenire a consumului de droguri se urmărește antrenarea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime prin diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de alcool, tutun şi droguri, inclusiv a celor cunoscute cu denumirea de „etnobotanice”, conştientizând în acest fel şi consecinţele negative asociate acestuia devine o prioritate.

În cadrul campaniei de prevenire a consumului de droguri se va încerca atragerea unui număr cât mai mare de tineri, persoane în vârstă, copii, cât şi personalităţi publice locale (primar, prefect, subprefect etc.). Prin derularea unei campanii de prevenire a consumului se va proceda la modificarea variabilelor existente la nivelul tinerilor din învăţământul preuniversitar şi universitar.

Pentru derularea campaniei, o resursă deosebit de importantă va fi reprezentată de tinerii care vor fi formați ca voluntari și care se vor implica direct în realizarea activităților din cadrul campaniei. Elevii şi studenţii voluntari ce urmează a desfăşura activităţi specifice în cadrul proiectului vor fi identificați din cadrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi universitar.

Selecţia şi înregistrarea voluntarilor se va realiza conform legislaţiei în vigoare şi în baza metodologiei de lucru cu voluntarii existentă la nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog.

Formarea voluntarilor va fi realizată de către echipa de specialişti a CRPECA Timișoara, având la bază un ghid de formare, precum şi materiale adecvate. Formarea va avea o durată de 2 – 3 zile (14 – 18 ore) şi va avea drept scop de a dezvolta abilităţi specifice în rândul elevilor şi studenţilor voluntari în domeniul prevenirii consumului de alcool, tutun şi droguri ilegale.

La finalul sesiunii de formare voluntarii vor primi o diploma de participare din partea CRPECA Timişoara.

O altă componentă a activităţii de formare a voluntarilor va fi dezvoltarea abilităţii de a determina schimbări ale comportamentului în vederea reducerii riscului consumului de droguri. Pentru a realiza acest lucru voluntarii vor promova următoarele principii: riscurile la care se supun consumatorii de droguri; înţelegerea efectelor şi complicaţiile consumului de droguri; să aibă un grup de prieteni cu comportamente sănătoase; promovarea abstinenţei la consum; conştientizarea rolului pe care presiunea de grup îl are în domeniul prevenirii consumului de droguri.

În cadrul sesiunilor de formare a voluntarilor care vor derula activităţi la nivelul CRPECA Timişoara vor fi folosite următoarele abordări: informarea,  managementul emoţiilor, identificarea comportamentului antisocial în stadiu incipient,  oferirea de activităţi alternative, îmbunătăţirea abilităţilor sociale.

DESFĂŞURARE :

ETAPA I

  1. Protocol de colaborare ROTARY – Agenția Națională Antidrog prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara-CRPECA Timișoara, Brigada de Combaterea Criminalității Organizate Timișoara, Inspectoratul Județean de Poliție Timiș și Inspectoratul Județean Școlar Timiș
  2. Achiziţionarea a 20 de ochelari care simulează efectul consumului de alcool şi a 20 care simulează efectul consumului de droguri + realizarea materialelor aferente campaniei
  3. Lansarea proiectului și demararea acțiunilor de conștientizare prin acțiuni coordonate de ANA în parteneriat cu Brigada de Combaterea Criminalității Organizate Timișoara, având o perioadă de testare a ochelarilor de aproximativ 4 luni

4.Instruirea unor voluntari care să promoveze campania şi să discute cu persoanele interesate şi cu publicul ţintă

5.Realizarea unui schimb de bune practici cu specialişti din Germania şi Austria prin  intermediul cluburilor Rotary din cele trei ţări.

ETAPA a II-a

  1. După perioada de testare a ochelarilor, o parte dintre aceştia vor fi donaţi către alte cluburi care să continue proiectul în județele Arad si Caraș Severin, iar o parte vor fi folosiţi într-o campanie de educare a elevilor din şcoli şi licee

7.Voluntarii din Etapa I a proiectului vor merge în şcolile din Timişoara şi din judeţ şi vor discuta cu elevii şi profesorii despre riscurile juridice şi cele socio-medicale ale consumului de droguri si respectiv de alcool.

8.Realizarea de materiale educative (flyere, pliante) care să explice riscurile juridice şi socio-medicale ale consumului de droguri şi respectiv de alcool, la volan.

Conform Raportului Naţional privind situaţia drogurilor în România realizat în anul 2015 canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor. Pentru prima oară în întreaga perioadă de monitorizare, canabisul este pe același loc cu heroina în ceea ce privește cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. De asemenea, și în ceea ce privește piața drogurilor, se remarcă o creștere în anul 2014 a cantităţii de canabis – masă verde recoltată, în timp ce numărul capturilor la nivel stradal crește în fiecare an.

Apărute pe piaţa drogurilor din România şi implicit în zona de Vest a ţării, în anul 2009 substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au cunoscut o perioadă de consum maxim în anul 2010. În urma măsurilor legislative şi de control luate de autorităţi, coroborate cu o informare mai bună în rândul populaţiei generale asupra riscurilor generate de acest tip de consum, pe baza datelor furnizate din monitorizarea altor indicatori (urgenţe medicale datorate consumului de droguri, admiterea la tratament), în anul 2013 se înregistrează o scădere a interesului pentru consumul acestor substanţe. În anul 2014, se observă, însă, ușoare creșteri ale acestui tip de consum, vizibile atât în cererea la tratament pentru consum de droguri, cât şi în numărul urgenţelor medicale.

Articolul precedentSâmbătă noaptea schimbăm ceasul! Trecem la ora de iarnă
Articolul următorDosare penale și amenzi usturătoare pentru șoferii vitezomani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.