CCIA Timiș a organizat astăzi un nou eveniment dedicat agricultorilor timișeni, sub genericul: ”Sunt fermier, sunt asigurat’’. Aceștia au putut afla ultimele noutăți din piaţa asigurărilor culturilor agricole și noi oportunități de afaceri.

Este al șaptelea eveniment pe care îl organizează CCIAT în sprijinul agricultorilor, în acest an. Astăzi avem un eveniment extrem de important care face referire la asigurări, avem alături de noi partenerii de la AFIR care prezintă o măsură extrem de benefică pentru agricultori, care subvenționează 50% din prima de asigurare. De ce ne asigurăm culturile? Este evident pentru toată lumea, dar apare un motiv în plus, pentru că producătorii de imputuri, cei ce furnizează imputuri , cei de furnizează motorină și toate cele trebuincioase agriculturii o fac într-un program de finanțare, iar în acest program de finanțare cea mai scurtă garanție, e garanția pe culturi, dar desigur n-ar avea sens să luăm culturile în garanție dacă ele nu ar fi asigurate și aici intervin asigurările care sunt practic un bun necesar”, spune Darius Georgiu, vicepreședinte al CCIA Timiș.

Tema principală supusă dezbaterilor este Submăsura 17.1– Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor, prin care se subvenționează prima de asigurare. Măsura este parte integrantă a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. 

Participanții au putut afla ultimele noutăți legate de asigurările culturilor agricole și vor putea interacționa cu membrii conducerii Transilvania Broker și cu directori din cadrul Departamentului de Asigurări Agricole. De asemenea, au fost prezentate oportunitățile oferite de Transilvania Broker în legătura cu achiziționarea prin sistem leasing de utilaje, echipamente, autoturisme etc.

”În cadrul evenimentului de astăzi vom vorbi despre submăsura 17.1 . Condițiile climatice ar trebui să-i facă pe agricultori să se gândească de trei ori, dacă până acum nu au făcut-o, la ceea ce înseamnă asigurarea culturilor. Noi, AFIR-ul, suntem practic cei care vom veni alături de asiguratori și brokeri să susținem o parte din costul primei de asigurare. Până acum nu am simțit o foarte mare emulație, la nivel de țară suntem undeva la 175 de cereri de finanțare depuse doar, iar în regiune 15, dintre care 11 în Timiș. Cifrele sunt foarte, foarte mici, ne așteptam să fie foarte multe cereri, credeam că nu vom face față dosarelor, însă deocamdată nu e așa. Vorbim de o sumă semnificativă de aproape 43 de milioane de euro la nivel național, iar la nivelul regiunii avem undeva la 15.000 de euro cereri de finanțare”, spune Iulian Bucătaru, directorul AFIR Vest.

Evenimentele meteorologice care au avut loc în ultima perioadă au determinat fermierii, atât persoanele fizice și juridice să înțeleagă că rolul asigurărilor este acela de a repune o afacere pe picioare în momentul în care se întâmplă un dezastru, o calamitate. Ultimele schimbări climatice ne duc în zona aceasta, noi avem o relație foarte bună cu fermierii în ultimii ani. Noi împreună cu cei de la AFIR încercăm să ducem o campanie de conștientizare a asiguratului nostru, a fermierului în cazul de față, astfel încât să meargă să depună dosarul pentru submăsura 17.1, este un ajutor financiar foarte important care nu trebuie neglijat. Toți fermierii, pe lângă culturile agricole pe care le au, mai au utilaje, silozuri, stocuri de cereale, lucruri care sunt foarte importante pentru ei, iar dacă sunt asigurați și se întâmplă un lucru neprevăzut să își poată continua afacerea”, spune Dumitru Gabriel Guță, reprezentantul unei firme de asigurări.

Participarea a fost una gratuită.

Articolul precedentA inceput cel mai mare proiect de renovare a unui sat din Banat! Vezi despre ce este vorba?
Articolul următorAccident cumplit pe autostradă! Doi oameni au murit, iar doi copii au ajuns în comă la spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.