Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș și Inspectoratul din Arad, vor fi dotate cu tehnică nouă de intervenție în caz de urgență.
Proiectul în cadrul căruia vor fi achiziționate echipamentele este unul transfrontalier, și implică pe lângă cele două județe din România și unul din Ungaria.
Valoarea totală a proiectului este de 2,68 de milioane de euro.
”Este un proiect foarte important prin prisma mai multor aspecte. În primul rând este un proiect de cooperare transfrontalieră, împreună cu colegii din județul Arad și colegii din județul Csongrad (Ungaria) și bineînțeles colegii din euroregiunea DKMT. Mă bucur că într-un final, pentru că a fost ceva zbucium legat de acest proiect ținând cont că în prima fază a fost respins de către evaluatori, mă bucur totuși că am primit finanțarea și contractul semnându-l chiar astăzi împreună cu colegul din Arad. Astfel, ISU Timiș și ISU Arad vor fi beneficiarii echipamentelor pe care și le-au stabilit ca și importanță în desfășurarea activității. Mai mult decât atât, pe lângă echipamentele propriu-zise, rezultatul final al acestui proiect este realizarea unei strategii pentru managementul stațiilor de urgență transfrontalier, cooperarea între județele Timiș, Arad și județul Csongrad din Ungaria”, spune președintele CJT, Călin Dobra.
”Consiliile județene fiind eligibile pentru proiecte intrăm într-o competiție cu celelalte autorități care au depus proiecte, însă noi atunci când am gândit proiectul acesta am trecut peste rivalitatea dintre județul Timiș și Arad și ne-am gândit la interesul celor care călătoresc pe aici, indiferent că sunt cetățeni români sau străini, până la urmă sunt fonduri europene și eu cred că atunci când Uniunea Europeană s-a gândit să dea fonduri pentru țările europene care se integrau, s-a gândit și la cetățenii lor care tranzitează pe aici. Acest proiect adună împreună trei județe din două țări și cred că astfel de proiecte ar trebui sprijinite. Din păcate, în cazul nostru punctajul a fost defavorabil, cei care au evaluat proiectul au punctat mai bine comunități mici care și-au echipat inspectoratele pentru situații de urgență cu o mașină și au lăsat la o parte aceste proiecte care rezolvă proiecte foarte mari. Important este că după ce implementăm acest proiect, echipamentele pe care le vom cumpăra vor salva vieți”, Iustin Cionca, spune președintele CJ Arad.
În cadrul acestui proiect, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș va fi dotat cu trei autospeciale complexe de intervenție. Valoarea acestora este de peste un milion de euro.
În ceea ce privește Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, acesta va fi dotat cu trei ambulanțe de tip B2, o autospecială cu apă și spumă, un autobuz cu 32 de locuri pentru transportul personalului la intervenții, 20 de pompe electrice, 20 de echipamente de protecție, o cisternă de apă potabilă pentru zonele sinistrate, un autovehicul de intervenții la înălțime și două ATV-uri. Valoarea totală a acestor echipamente este de 1,1 milioane de euro.
”Autospecialele de lucru cu apă și spumă, în procent de 40% au o vechime mai mare de 25 de ani. Avem autospeciale din anii 1980 care sunt în funcțiune datorită implicării colegilor pentru întreținerea lor. Aceste autospeciale sunt complexe, pe lângă faptul că pot interveni pentru stingerea incendiilor, având un rezervor de minim 3.000 de litri de apă, pot acorda primul ajutor și pot interveni la descarcerare. Din cele trei autospeciale cu apă și spumă care vor deservi ISU Banat, una dintre ele va fi dotată și cu un sistem revoluționar de stingere prin hidroperforare, adică acționează defensiv și poate să stingă un incendiu din interiorul unei clădiri, fără ca pompierul să intre în clădirea incendiată”, spune Lucian Mihoc, șeful ISU Banat.
”Mijloacele și tehnica pe care Inspectoratul nostru o va primi în cadrul acestui proiect ne va ajuta la scăderea timpului de răspuns în acordarea asistenței medicale de urgență, vom achiziționa trei autospeciale de prim ajutor calificat, o autospecială de lucru cu apă și spumă destinată stingerii incendiilor a descarcerării și primului ajutor personalului afectat, vom achiziționa 20 de electropompe și echipament necesar la inundații, un autocar transport persoane, o autocisternă de transport apă potabilă în caz de secetă și două ATV-uri. Avem la ora actuală 8 autospeciale destinate acordării primului ajutor calificat, din care trei autospeciale au peste 10 ani vechime, iar cu autospecialele pe care le primim prin acest proiect le vom înlocui pe cele vechi. Celelalte cinci sperăm să le înlocuim anul acesta, până în 2020. În ceea ce privește tehnica de stingere a incendiilor stăm la fel ca ISU Timiș, situația este similară, avem foarte multe autospeciale vechi. Prin acest proiect vom primi o autospecială nouă, și prin sprijinul acordat de Inspectoratul General să se achiziționeze tehnică nouă pentru înlocuirea celei vechi”, spune Cristian Gârbău, șeful ISU Arad.