Timișoara, capitala jurnalismului european

jurnalisti

Până când va deveni capitală culturală a Europei, timp de două zile, Timișoara este capitala jurnalismului european, pentru că în perioada 9-10 mai, Hotelul Timișoara găzduiește Conferința Asociației Jurnaliștilor Europeni, Network.

Prima zi a fost cu o încărcătură emoțională deosebită pentru că, după intonarea Imnului României, un grup de tineri de etnie ucraineană din Timișoara a intonat imnul acestei țări greu încercată în această perioadă.

A urmat tenorul Voljien Grbac de la Rijeka Opera House care a intonat imnul Europei unite. Deschiderea Conferinței a aparținut președintelui în exercițiu, Paolo Magagnotti.

Prima zi a fost dedicată Ucrainei și, în acest sens, au conferențiat: Vassil Sotirov (lecția de istorie Rusia-Ucraina), Ivan Koedjikov (despre noua geopolitică pentru Europa), Mykhailo Samus – Ucraina (despre Rusia în război cu Ucraina, rezistență și noi strategii militare), Ralf Schneider (Germania), Ștefana Ciortea-Neamțiu (Universitatea de Vest Timișoara), Tinatin Dvalishvili (Georgia), Denisz Savaș (Turcia), Igor Fedyk (Ucraina), Jaques Campe și Luisa Pace (Franța).

A fost și o legătură directă cu Kievul și mai multe mesaje video. Ziua s-a încheiat pe dealurile Silagiului, unde Crama Aramic a fost coorganizator la dezvăluirea unor secrete ale vinurilor românești produse de români. Lucrările Conferinței continuă și azi când se va alege și noul staff al Asociației Jurnaliștilor Europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here