Timișoara se pregătește de sărbatoare. Se dă startul celei de-a 27 ediție a Festivalului Inimilor

0
242

Timișoara se pregătește de sărbatoare. Între  6 și 10 iulie, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor vor urca  1500 artiști din Bulgaria, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Moldova, Serbia (două ansambluri din etnoregiuni diferite), Slovacia, Turcia, Ucraina, Ungaria și, bineînțeles, din România. La cea de-a XXVII-a este invitat, în premieră, și un ansamblu  din Sri Lanka, însă prezența acestuia în România este condiționată de obținerea vizelor de către artiști.

Astfel că încă din anul 1990, Parcul Rozelor din Timișoara găzduiește în luna iulie unul dintre cele mai mari evenimente internaționale de folclor, cunoscut sub numele de Festivalul Inimilor. ”Este, cu adevărat, o imagine sublimă, caleidoscopică, a lumii cu tot ce are ea mai frumos de arătat, cu muzica, dansurile, tradițiile și  ritualurile ei și suntem extrem de bucuroși că o putem oferi, în fiecare an, publicului timișorean. Este important să ne reamintim că Festivalul Inimilor, primul eveniment românesc înscris oficial în calendarul CIOFF, s-a născut ca un gest de adâncă reverență în fața sacrificiului eroilor Revoluției de la Timișoara”, a subliniat prof. Pavel Dehelean, directorul Festivalului Inimilor și al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

Joi, 7 iulie, ora 18.30, în cea de-a doua zi a festivalului, la Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, va avea loc depunerea unei coroane de flori la Monumentul Crucificării, în memoria eroilor Timișoarei, urmată de celebra Paradă a Portului Popular, care se va desfăşura pe traseul Catedrala Mitropolitană – Opera Naţională – Catedrala Mitropolitană – Parcul Rozelor.

Începând cu ora 19.30 în Parcul Rozelor, se va da startul muzicii și dansului folcloric internațional, după alocuțiunile  autorităților, iar spectacolul va fi susținut de ansamblurile: “Edelweiss” din Deta, „Ghiocelul” din Giroc, “Armenișana” din Armeniș, “Zestrea Gugulanilor” din Caransebeș, “Mladost” din Timișoara, Orchestra “Barbu Lăutaru” din Republica Moldova, Ansamblul „Doina Timișului” din Timișoara, “Przygoda” din Polonia, “Drăgan Muntean” din Deva, “Hasad” din Turcia, “Mureșul” din Tg.Mureș, ”Fundation Colombia Folklore” din Columbia.

Vineri, 8 iulie 2016, ora 19.30, în Parcul Rozelor, spectacolul va fi susținut de ansamblurile: „Cununița” din Bănia, ”Lugojana” din Lugoj, „Păstrătorii Tradiției” din Pecica,  “Păstrătorii Tradițiilor” din Șicula, „Zarandul” din Arad, Ansamblul „Banatul” din Timișoara,  “Hont” din Slovacia, „Ceata Junilor” din Sibiu, “Banda  Renacer” din Chile, Ansamblul „Timișul” din Timișoara, “Zarya” din Bulgaria, “Rey Curre” din Costa Rica, „Branislav Nušić” din Serbia.

Spectacolul dansurilor de pretutindeni  va continua și în cea de-a parta zi a Festivalului Inimilor în Parcul Rozelor, tot de la ora 19:30 și va fi oferit de către ansamblurile: „Timișul”, secţiunea tineret, „Cununița” din Bănia, „Kud Majdanpek” din Serbia, „Teregovana” și „Teregovița” – Teregova, “Eszterlanc” și “Bobita” din Timișoara, “Szederinda” din Tormac, “Szeged Tancegyuttes” din Ungaria, “Gorgany” din Ucraina, “Banda  Renacer” din Chile, “Zarya” din Bulgaria, “Hont” din Slovacia, “Fundation Colombia Folklore” din Columbia, „Branislav Nušić”  din Serbia, “Przygoda” din Polonia, “Hasad” din Turcia, “Rey Curre” din Costa Rica.

Ultima zi a festivalului, duminică, 10 iulie, va aduce dans, muzică şi porturi tradiționale atât dimineața, de la ora 11.00, la Muzeul Satului Bănățean cât și seara de la 19.30, în Parcul Rozelor. Ansamblurile participante la cea de-a XXVII – a ediție a Festivalului Inimilor vor oferi un regal folcloric în închiderea festivalului.

Festivalul Inimilor este un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Timișoara.

(Foto: www.renasterea.ro)

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here