Specialiștii din cadrul proiectului Rețea transfrontalieră pentru educație și cercetare a resurselor naturale s-au reîntâlnit, la sediul Universității Științe Agricole și Medicină Veterinară – USAMVB – Timișoara.

Obiectivul general principal al proiectului este crearea de rețele transfrontaliere pentru educarea și monitorizarea poluării mediului (metale grele, pesticide, erbicide, insecticide), cu scopul de a utiliza datele colectate prin monitorizare pentru educația studenților, fermierilor și membrilor a organismelor și autorităților competente și a publicului larg despre protecția mediului și utilizarea durabilă a resurselor naturale, în special terenurile agricole și apă.

Prof. dr. Florin Crista, prodecanul Facultății de agricultură, a explicat că acest proiect tratează provocările comune în protecția și utilizarea durabilă a principalelor resurse naturale, terenuri agricole și apă, în regiunea transfrontalieră a regiunii Banatului de Sud și a județului Timiș. În aceste două regiuni poluarea nu este monitorizată sistematic. Lipsa datelor determină lipsa acțiunilor din partea utilizatorilor direcți, autorităților și populației rezidente cu privire la protecția și utilizarea durabilă a resurselor naturale. Prin acest proiect vor fi stabilite sisteme de monitorizare care vor include monitorizarea solurilor agricole și a surselor de apă din regiunea transfrontalieră. Solul și apa vor fi monitorizate pentru poluanți antropici. În acest fel urmează să fie stabilite practic două sisteme de monitorizare.

Un sistem de monitorizare va monitoriza solul, iar celălalt va monitoriza apa. Acești poluanți includ poluarea din agricultura intensivă: metale grele (provenite din utilizarea îngrășămintelor), fungicide, erbicide și insecticide utilizate în agricultură. Ca parte a sistemului de monitorizare va fi realizată o hartă a locurilor de prelevare, una pentru sol și una pentru apă.

Au fost definite 56 de locuri de prelevare de probe de sol și 27 de locuri de prelevare de probe de apă individual pentru partea sârbă și românească a frontierei. Prelevarea de probe de sol va avea loc cel puțin o dată pe sezon, având în vedere că solul este un mediu inert care nu se schimbă rapid în timp. Se vor preleva mostre de sol la nivelul solului vegetal, la 0-20 cm, 20-40 cm și la 40-60 cm adâncime.

”Acest lucru ne va permite să monitorizăm migrarea poluanților în orizonturile solului, care ar putea pune în pericol apele subterane. Prelevarea probelor de apă va avea loc în fiecare lună, având în vedere că compoziția chimică a apei, în special a apei curgătoare, se modifică mai rapid în timp. Aceste sisteme de monitorizare contribuie direct la rezultatul proiectului și la atingerea obiectivelor specifice. Acest proiect transfrontalier tratează provocările comune în protecția și utlizarea durabilă a principalelor resurse naturale, terenuri agricole și apă, în regiunea transfrontalieră a regiunii Banatului de Sud și a județului Timiș. În aceste două regiuni poluarea nu este monitorizată sistematic. Lipsa datelor determină lipsa acțiunilor din partea utlizatorilor direcți, autorităților și populației rezidente cu privire la protecția și utilizarea durabilă a resurselor naturale”, a subliniat prof. Florin Crista.

Prin acest proiect vor fi stabilite doua sisteme de monitorizare care vor include monitorizarea solurilor agricole și a surselor de apă din regiunea transfrontalieră, privind poluarea cu metale grele. Metalele grele sunt prezente în mod natural în sol și ape. Unele metale grele sunt indispensabile vieții, însă în concentrații mari, pot deveni toxice; cuprul, zincul, manganul, fierul etc. sunt doar câteva exemple. Există însă și o altă categorie de metale grele, care sunt toxice și în concentrații scăzute, precum cadmiu, mercur, plumb, crom.

”Contaminarea solului și a apei cu metale grele este una dintre problemele majore datorate poluării. Asimilarea lentă a acestor substanțe ne afectează solul, apa, aerul si sănătatea, producând modifcări cronice ale sistemelor fiziologice. Poluarea cu metale grele este un lucru serios, atât la nivel de mediu (sol si apa), cat si atunci când vine vorba de sănătatea noastră, de aceea trebuie monitorizată și combătută cu eficiență”, a mai subliniat prof. Crista.

Articolul precedentDin nou fruncea! SCM Timișoara aduce de sub Arcul de Triumf, Cupa României
Articolul următorPresiune scăzută a apei, datorată unor lucrări Aquatim

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.