Traficanți de migranți, ridicați de mascați! Gruparea acționa în mai multe țări și a traficat aproximativ 600 de persoane

Opt percheziții au avut loc în Timiș, la persoane suspectate de trafic de migranți. Vizată este o rețea de trafic de migranți, care ar fi ajutat peste 580 de persoane, în special din Irak, Iran și Siria să ajungă în țări din vestul Europei.

Conform achetatorilor, în perioada 2014 – 2018, membrii rețelei au transportat migranții prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinația finală Germania. Pentru acest serviciu, membrii rețelei primeau sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană.

”În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranților ce ajungeau pe teritoriul României, plecau din Timişoara către țările din vestul Europei și se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie și erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranții erau ascunși pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranții preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau”, transmit procurorii DIICOT.

Au mai fost facute percheziții și pe teritoriile Germaniei și Turciei.

În urma acțiunilor din țara noastră, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost aduse, pentru audieri un număr de 4 de persoane, suspectate că au sprijinit gruparea infracțională, pentru care s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.

În urma investigațiilor desfășurate, patru persoane(șoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an și opt luni și cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autoritățile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile germane și urmează a fi extrădat.

În același timp, autoritățile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecți bănuiți că ar fi sprijinit gruparea infracțională, iar o alta persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuții de organizare al transporturilor frauduloase de migranți pe segmentul Serbia – Romania, România – Germania) a fost reţinută pe teritoriul Greciei.
În cadrul anchetei, au fost documentată activitatea infracțională a unui număr total de 36 de suspecți, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranți depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României.

Sumele de bani obținute din desfășurarea activităților infracționale se ridică la aproximativ 2 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here