Traian Stancu, candidatul ALDE la Consiliul Județean Timiș: “Administrația județeană trebuie să răspundă nevoilor reale ale comunităților locale” (P)

Traian Stancu a adus, din postura de consilier județean, finanțări de peste 42 de milioane de euro, pentru 37 de localități din Timiș. S-a preocupat permanent de dezvoltarea economică și socială a județului și vrea să ducă mai departe proiectele începute.

Domnule Traian Stancu, de ce are nevoie, în primul rând, administrația județeană din Timiș?

Este nevoie de o administrație corectă și echilibrată. Pentru o bună funcționare a administrației județene și a administrațiilor locale, este necesară, în primul rând, o reformă reală, bazată pe interesele cetățenilor. Administrația trebuie să fie în slujba oamenilor, să fie reprezentativă pentru societate, nu invers. Propun un mod european de a face administrație, bazat pe reprezentativitate, astfel încât proiectele să plece de la nevoile comunității spre administrație, ci nu să fie impuse, cum se întâmplă acum. Consiliul Județean Timiș trebuie să răspundă nevoilor reale ale comunităților locale.

Ce ați schimba în modul în care funcționează Consiliul Județean Timiș?

Dacă vorbim despre modul actual de a face politică, putem spune că deciziile și inițiativele se iau de la vârf (primar, președinte de consiliu județean), sunt executate de aparatul administrativ (angajați ai instituției) și, doar în ultima lor formă, cea de proiect de hotărâre, ajung la consiliul local. Într-o societate democratică și cu opțiuni și viziuni diverse, cum este cea de astăzi, consiliul local și consiliul județean sunt cele care reprezintă cu adevărat oamenii, întrucât în componența acestora se regăsesc vocile majorității alegătorilor.

Cred, așadar, că inițiativa ar trebui să plece dinspre consiliul local spre aparatul primăriei și consiliului județean, care printr-un sistem corect să elaboreze proiectele vitale pentru comunitate și adaptate nevoilor reale ale acesteia, iar primarul sau președintele CJT, care trebuie să dispună de abilități manageriale, să se asigure că sunt implementate la standardele impuse de legislație.

Care sunt principalele proiecte de care are nevoie județul nostru în următorii ani?

O temă prioritară pentru dezvoltarea durabilă a județului Timiș este infrastructura. Aici vorbim atât despre infrastructura rutieră, cât și despre sistemul de apă-canal, introducerea sistemului de gaz etc. Și privitor la acest subiect, mă întorc tot la punctul de plecare, și anume modul de funcționare și de cooperare al autorităților. Cred cu tărie că, pentru a crea un ansamblu puternic de infrastructură, este nevoie de o colaborare veritabilă între instituții. Consiliile locale de la nivelul fiecărui oraș și comună a județului Timiș ar trebui să coopereze îndeaproape cu consiliul județean, astfel încât rezolvarea problemelor și nevoilor, care pornește de la nivelul fiecărei comunități, să fie o prioritate pentru consiliul județean, care să acționeze și să finanțeze proiectele solicitate.

Ne puteți da exemple de situații în care proiectele nu au fost finalizate din cauza lipsei de cooperare a consiliilor locale cu CJT?

Da. Vedeți cum centura de sud a Timișoarei nu este nici până acum finalizată, din cauza orgoliilor unor șefi de instituții (primar și președintele CJT), obiectiv de infrastructură deosebit de important, atât pentru timișoreni, cât și pentru companiile multinaționale care există la noi în zonă. Propun un sistem interinstituțional de muncă în comun care să fie eficace și să servească adevăratelor nevoi ale comunităților, astfel încât primarii să nu mai fie nevoiți să facă “anticameră” la ușa președintelui CJT, iar fondurile să fie acordate în baza unui masterplan bine realizat și periodic actualizat, care să fie făcut împreună cu specialiștii din administrație.

Care este mesajul dumneavoastră pentru timișeni?

În primul rând, vreau să le mulțumesc pentru încrederea și sprijinul pe care mi le-au acordat de-a lungul celor trei mandate în Consiliul Județean Timiș. Acesta este și motivul pentru care am ales să candidez și anul acesta. Mă simt dator față de cei care m-au votat până acum, față de administrațiile locale pentru care am făcut proiecte și pe care am încercat să le ajut de fiecare dată, dar și pentru că, deși am această experiență în administrație, nu înseamnă că sunt mulțumit de modul în care funcționează. Îmi doresc să reușesc să contribui la schimbarea cutumelor administrative din interior, pentru a oferi o putere mai mare de decizie consiliilor locale și, în consecință, comunităților locale care să beneficieze de fonduri de la CJT, în funcție de nevoile reale ale lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here