Eveniment important la UPT. În Sala Mare a Senatului a avut loc astăzi festivitatea organizată cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani a prof. emerit. dr. ing Ioan Carțiș. Acesta a fost rector al Universității Politehnica Timișoara în perioada 1996-2004. În prezent este membru de onoare al Fundației Politehnica.

Mereu prin muncă și trudă am reușit să performez. Sunt bucuros că mulți din colegii mei m-au apreciat pentru aportul ce l-am adus. Întotdeauna în atenția mea a fost studentul, apoi profesorul. Tot ce s-a făcut în zona imobiliară, modernizări de claădiri, investiții noi, toate au avut ca gând să creăm condiții de studiu, de viață a studenților și performanță pentru profesori. Pană la urmă toate s-au reflectat în ceea ce înseamnă astăzi aprecierea Politehnicii și situarea ei pe primele locuri în acest moment. Astăzi beneficiem de un corp didactic valoros”, spune prof.emerit.dr.ing Ioan Carțiș.

A absolvit cursurile Şcolii Medii Electrotehnice din Timişoara în anul 1954, iar în anul 1959 a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanica a Institutului Politehnic din Timişoara. Între anii 1959 -1961 a fost încadrat în producţie ca şef de secţie fabricaţie la Centrul Mecanic din Timişoara. Din 1961 până în 2006, cadru didactic la Universitatea Politehnica din Timişoara după cum urmează: 1961-1968 asistent, 1968- 1977 şef de lucrări, 1977-1990 conferenţiar, iar din 1990, profesor universitar.

A desfăşurat o bogată şi rodnică activitate tehnico-inginerească, didactică, ştiinţifică şi de conducere administrativă. Activitatea tehnico-inginerească este materializată în proiectarea şi realizarea de utilaje şi instalaţii precum: instalaţie de muls mecanic, presă pentru injectarea maselor plastice, diferite tipuri de cuptoare pentru tratamente termice, instalaţii de încălzire cu băi de săruri, instalaţii de feroxare, de brunare, de cadmiere, robot industrial pentru călire prin curenţi de inducţie, ş.a. Prin instalaţiile proiectate şi realizate în ţară s-a redus efortul valutar.

Activitatea didactică de bază a fost centrată pe discipline din domeniul tratamentelor termice şi al studiului metalelor, domenii în care şi-a adus importante contribuţii la înfiinţarea şi dotarea unor laboratoare de profil, în introducerea de noi lucrări de laborator şi în elaborarea unor materiale didactice şi cărţi de specialitate în domeniu. Se menţionează în acest sens patru îndrumătoare de laborator, două manuale universitare pentru ingineri, respective subingineri, la care se adaugă două cărţi şi anume „Tratamente termice” (1982) şi „Tratamente termochimice” (1989).

Activitatea ştiinţifică se regăseşte atât în domeniul cercetărilor fundamentale, cu referire la transformările structurale şi proprietăţile suprafeţelor prelucrate prin eroziune electrică, rezultate prezentate în teza de doctorat (1973), precum şi cu referire la tratamente termochimice (nitrurare) în plasma. Cercetările aplicative sunt orientate în principal în direcţia optimizării tehnologiilor de tratament termic şi termochimic.

A publicat peste 130 lucrări ştiinţifice, din care 40 au avut aplicare directă în industrie. Este conducător de doctorat în domeniul ,,Ştiinţe inginereşti”, specialitatea ,,Ştiinţa materialelor”, din 1991. Distincţii şi recunoaşteri de competente: Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (2003); „Conferenţiar evidenţiat” distincţie a Ministerului Învăţământului (1988); decoraţia ”Meritul Credincios în Grad de Cavaler” (2002).

Articolul precedentUVT a oprit timpul în loc. Mannequin Challenge pentru egalitate, toleranță și armonie
Articolul următor(P)PMP Timiș a început ecologizarea mediului înconjurător

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.