Unora le place jazz-ul! Concert în premieră în Timişoara cu nume grele ale scenei

jazz

Jazz Updates prezintă in premiera trei dintre cei mai creativi muzicieni contemporani de jazz in STILL LIVE!

Pe parcursul a două zile, celebrul clarinetist francez Louis Sclavis alături de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban și trompetistul american Ralph Alessi, unul dintre cei mai importanți exponenți ai instrumentului in jazzul contemporan, vor sustine live o serie de solo-uri, duete si trio-uri urmate de dialoguri post concert moderate de Andrei Tarnea.

“Nimeni dintre noi acum un an și jumătate nu și-ar fi închipuit imensa provocare și pierderile umane pe care pandemia le va aduce întregii omeniri. Pentru comunitatea noastra a muzicienilor si artistilor in general, pandemia a însemnat o criza majoră deoarece concertele, turneele, spectacolele s-au oprit și totul a fost pus în stand by. Pentru mine personal STILL LIVE! reprezinta ocazia primului concert in fata unei audiente live în mai mult de 14 luni, și mai ales speranta unui nou început. Iar dacă jazz-ul ne poate învăța ceva este tocmai aceasta rezilienta extraordinara in fata provocarilor, aceasta celebrare a libertății prin improvizatie. Mă simt norocos că pot să cânt din nou live cu doi prieteni și maeștri ai genului, Louis Sclavis si Ralph Alessi”, spune Lucian Ban despre concertele și evenimentele STILL LIVE de la Timișoara din 5 și 6 iulie.

Lucian Ban și Ralph Alessi colaborează pentru prima oară în 2009 la octetul Enesco Re-Imagined, un proiect ce reimaginează prin prisma improvizației și a jazz-ului contemporan muzică instrumentală a lui George Enescu pentru un ansamblu de muzicieni internaționali de primă mână: Badal Roy, Tony Malaby, John Hebert, Gerald Cleaver, Mat Maneri, Albrecht Maurer. Albumul editat de Sunnyside Records în 2010 se bucură de elogiile presei internaționale (New York Times, The Guardian, Jazz Times, etc), câștigă o serie de premii Best Album of The Year și este prezentat live pe marile scene de jazz ale lumii. O decadă mai târziu cei doi muzicieni vor colabora cu renumitul clarinetist francez Louis Sclavis alături de Mat Maneri, Theo Bleckmann, Jen Shyu, John Hebert și Tom Rainey, la OEDIPE REDUX, o reinterpretare radicală a operei Oedipe de Enescu prezentată în premieră la Opera din Lyon în cadrul Saison Culturelle France – Roumanie. În Noiembrie 2019, cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei Oedipe Redux se află în turneu în Europa occidentală (Festivalul Europalia) înregistrând proiectul live la Bimhuis în Amsterdam. Un amănunt semnificativ: Louis Sclavis, Lucian Ban și Ralph Alessi înregistrează albume ca lideri pentru celebra casă ECM Records.

Sub umbrela “Moving Forward” recitalurile vor fi urmate de dialoguri cu muzicienii și invitații lor moderate de Andrei Tarnea, conversatii ce-si propun sa investigheze jazz-ul si improvizatia ca practica culturala astazi si posibilitatea jazz-ului de a deveni un brand de regenerare culturala regionala.

Curatoriat de Jazz Updates si Lucian Ban STILL LIVE ! este în același timp o celebrare a restartului cultural post pandemie și o dezbatere creativă a modalităților prin care comunitatea artistica si culturala din Timisoara poate sa meargă înainte în contextul Capitalei Europene a Culturii.

STILL LIVE ! este un eveniment JAZZ UPDATES co-produs împreuna cu Primăria Municipiului Timișoara si este parte din initiativa JAZZED UP Banat 2021.

Program:

𝟱 𝗜𝗨𝗟𝗜𝗘 | 𝟭𝟵:𝟯𝟬𝗵
act 1. Lucian Ban, solo piano
act 2. Louis Sclavis, solo bass clarinet
act 3. Ban / Sclavis duo

𝟲 𝗜𝗨𝗟𝗜𝗘 | 𝟭𝟵:𝟯𝟬𝗵
act 1. Alessi / Sclavis DUO
act 2. Ban / Alessi DUO
act 3. Sclavis / Ban / Alessi TRIO
act 4. Post Concert Talk: Moving Forward: “Jazz as Cultural Practice in Post Pandemic Times”, moderator Andrei Țarnea

Evenimentele vor avea loc în curtea noului Centru de Proiecte al Primăriei Municipiului Timișoara, str. Vasile Alecsandri nr.1 (P-ta Libertății). Restaurată recent, fosta Cancelarie de Război este una din cele mai vechi clădiri istorice din centrul Timișoarei (secolul XVIII), iar această serie de concerte marchează introducerea ei în circuitul spațiilor culturale din oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here