UPT a inaugurat nodul CloudPUTing de înaltă performanță, o investiție de 4 milioane de lei în digitalizare și inovare

Universitatea Politehnica Timișoara a lansat azi, 20 aprilie, nodul CloudPUTing, o platformă de calcul de înaltă performanță care îi va ajuta pe profesori în cercetare și pe studenți să își implementeze proiectele. Platforma poate fi accesată de oriunde și se pot crea aplicații în domenii diverse.

​Obiectivul general al proiectului a fost acela de a crește capacitatea de cercetare și inovare a UPT prin crearea unui nod Cloud de înaltă performanță, eterogen, eficient, energetic, de tip privat, bazat pe tehnologii deschise, conectat într-o rețea națională de noduri Cloud, cu aplicabilitate în colectarea, stocarea, analiza, distribuirea și protecția masivelor de date eterogene, produse în cadrul inițiativelor de cercetare și inovare derulate în regiunea de vest a României.

​Bugetul proiectului este de 4.051.241 LEI, din care 3.832.506 LEI sunt fonduri nerambursabile. Proiectul a fost finanțat prin programul POC/398/1- Dezvoltarea unor rețele de centre CD, coordonate la nivel național și racordate la rețele europene și internaționale de profil și asigurarea accesului cercetătorilor la publicații științifice și baze de date europene și internaționale.

​Pe lângă crearea acestei platforme virtuale, în spațiul din incinta Clădirii SPM, de pe Bulevardul Mihai Viteazul, Nr. 1 au fost instalate și echipamente de cea mai înaltă tehnologie. Serverele prin care se vor stoca informațiile au o capacitate de 600 de Terra, 500 de procesoare și 12 plăci grafice prin care se fac calcule de înaltă performanță.

​În cadrul evenimentului de inaugurare, echipa proiectului, precum și principalii colaboratori au împărtășit din experiența acumulată de-a lungul depunerii și implementării unui astfel de proiect.

​”Odată cu dezvoltate aplicației, aceasta va ajuta și la dezvoltarea Timișoarei, însă în prim plan sunt studenții și profesorii UPT care vor duce cercetarea la un alt nivel folosind tehnologiile Cloud”, spune Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, Rectorul UPT și Managerul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here