În urma apelului lansat de Comisia Europeană, patru alianțe de universități au fost selectate pentru pilotarea Instrumentelor de cooperare instituţionalizată în UE (Institutionalized EU cooperation instruments) – statutul juridic european pentru alianţe de instituţii de învăţământ superior. Universitatea de Vest din Timişoara va implementa acest proiect ca parte a alianţei de universităţi europene UNITA, în cadrul căreia este universitate fondatoare, contribuind astfel direct la viitorul învăţământului superior european.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea: „De la bun început, alianţa de universităţi europene UNITA a avut ca obiectiv realizarea acţiunilor comune care conduc la inovare în educaţie şi cercetare, pentru studenţi şi pentru societate, iar Universitatea de Vest din Timişoara şi-a asumat un rol activ în toate aceste acţiuni. La baza învăţământului superior de mâine de la nivel european vor fi reţelele universitare şi iniţiativele comune ale acestora. Doar în acest mod Europa va putea fi competitivă pe plan global în domeniile Educaţiei şi Cercetării. De asemenea, UVT a susţinut întotdeauna transferul de bune practici între instituţiile de învăţământ superior membre în alianţe de universităţi europene, dar şi dinspre acestea înspre întregul sistem, mai ales la nivel naţional, prin iniţierea reţelei RO European Universities.”

UVT va implementa proiectul EGAI – „UNITA as a model for institutionalized university cooperation from the European Grouping of Economic Interest to the European Grouping of Academic Interest”, care va explora un model inovator de cooperare în domeniul universitar, propunând un instrument juridic adaptat statutului alianțelor europene. În acest context, proiectul își propune să promoveze utilizarea grupului european de interes economic (GEIE) ca instrument de cooperare universitară instituționalizată, analizând posibilitatea de a-l adapta pentru a realiza scopuri academice. Dezvoltat şi îmbunătăţit, modelul va putea fi apoi transferat spre alte consorţii de instituţii de învăţământ superior din Europa.

La evenimentul de lansare din 19 aprilie 2023 au participat reprezentanți din directoratele relevante ale Comisiei Europene, reprezentanți ai ministerelor de resort din România, Franța și Spania, rectori ai universităților partenere ale Consorțiului, coordonatoarea internațională a proiectului, precum și membri ai echipelor de cercetare din universitățile partenere. Întâlnirea a permis prezentarea generală a proiectului, a pachetelor de lucru ale acestuia, a activităților care urmează să fie desfășurate, precum și a modalităților de diseminare a rezultatelor cercetării. Etapa de pilotare a noii forme juridice propuse pentru cooperarea în cadrul alianțelor universitare se va încheia în martie 2024.

Articolul precedentBlașcoviciul îmbracă straie de sărbătoare cu ocazia Rugii
Articolul următorRazie pe un intens drum circulat din Timiş. Ce au descoperit oamenii legii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.