Energia pe care Pământul o oferă timp de o oră poate satisface nevoile de energie ale întregului glob timp de 1 an, însă în momentul de față suntem capabili să valorificăm doar 0,001% din aceasta. Panourile fotovoltaice sunt soluția. Acestea ajută la transformarea radiaților solare în energie electrică, cu ajutorul unui sistem fotovoltaic. Celulele aflate în componența sistemului captează energia pe care o transformă în electricitate.

Câte tipuri de panouri solare există

Panourile solare se împart în doua categorii: fotovoltaice și termice, iar după modul în care sunt construite sunt: monocristaline, policristaline, amorfe-fotovoltaice și plane-termice.

Pentru a încuraja numărul celor care folosesc energia verde există și un program la nivel național al Administrației Fondului de Mediu. Înscrierile pentru finanțarea instalării au avut loc în acest an în perioada 25 ianuarie-1 martie. Cu ajutorul acestui program 30.000 de persoane pot să primească o sumă totală de 20.000 de lei pentru a instala sistemele fotovoltaice. Află mai multe de aici.

Care sunt cele mai potrivite panouri fotovoltaice pentru casa ta

Pentru alegerea celui mai potrivit sistem de panouri fotovoltaice pentru locuința ta este nevoie de un minim de cunoștințe în domeniu. Astfel, trebuie să ții cont de următoarele: suprafața totală a casei, modul de construcție a acesteia, amplasarea casei și izolație acesteia. Mai multe detalii aici.

Pentru încălzirea unei locuințe trebuie să ții cont de următoarele: un tub vidat poate încălzi un singur metru pătrat din casă. Cu ajutorul acestei comparații poți calcula de câte tuburi ai nevoie pentru a încălzii toată casa.

Sfaturi pentru o bună funcționare a panourilor solare

  • Pentru o funcționare cât mai eficientă panoul trebuie poziționat pe partea de sud-vest a acoperișului.
  • Este necesar să alegi o echipă de specialiști atunci când a venit momentul montării panoului electric.
  • Cel puțin o dată pe an este necesar să ungi schimbătoarele de căldură cu o pastă specială pentru întreținere. Acest lucru mărește durata de viață a panourilor.
  • Modulele trebuie recablate pe alt circuit, astfel vei evita supraîncărcarea primului și automat terminalele nu se vor arde.

Accesoriile necesare pentru panourile solare în caz că locuința ta nu deține racord la rețeaua de energie alternativă

Chiar dacă nu ești conectat la o rețea de energie solară există și soluții alternative, precum instalarea unui panou solar independent numit “off-grid”.

Dispozitivele necesare pe lângă panourile fotovoltaice:

  • dispozitiv de măsurare ce indică cantitatea de energie atât produsă cât și consumată
  • dispozitiv de deconectare în caz că acumulatorii se descarcă sub limită
  • regulator de tensiune în cazul în care baterie se supraîncălzește
  • baterie de acumulator în lipsa luminii soarelui aceasta va livra energie

Curățarea panourilor solare

În cazul în care panoul nu este curățat și este supus constant poluării, pierderile pot ajunge până la 25%. În mod normal, în zona rurală, panourile sunt curățate odata pe lună, însă în mediul urban unde panourile fotovoltaice sunt mult mai expuse prafului, curățarea este recomandată o dață pe lună, ori dimineața, ori seara.

Pașii de urmat în cazul curățării

  • Ai nevoie de un săpun lichid, un ștergător de geamuri și o perie cu mâner lung.
  • Seamănă cu un kit pentru spălarea mașinii.
  • Toarnă săpunul în găleata cu apă, înmoaie peria în amestecul obținut și poți începe procesul de curățare.
  • Foarte important este să elimini săpunul de pe panou cu o perie curată!

În concluzie, panourile solare sunt o investiţie cât se poate de bună, energia solară este non-poluantă, inepuizabilă şi nu în ultimul rând gratuită.

sursă foto: shutterstock.com

Articolul precedentO femeie a ajuns cu mașina într-un copac, în urma unui accident în Timiș
Articolul următorTehnologia duce afacerile la un nou nivel! Vezi AICI cum te poate ajuta și pe tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.