– Aveți puțin peste un an de la preluarea mandatului de președinte. Cum ați găsit situația, chiar dacă ați fost vicepreședinte și cunoșteați problemele?
– Acei patru ani m-au ajutat extrem de mult pentru că am știu ce trebuie făcut și am putut intra direct în gestionarea chestiunilor importante și nu am avut nevoie de o perioadă de acomodare, cu angajații, procedurile și activitățile curente ale instituției. Chiar și așa postura de președinte este cu totul alta, vorbim despre o altă responsabilitate și de coordonarea tuturor aspectelor ce țin de o administrație județeană. Acest an a fost unul de muncă intensă pentru că a fost nevoie de pregătirea unor proiecte importante, iar acest lucru necesită timp pentru parcurgerea tuturor etapelor legale.
– Anul trecut au apărut multe tensiuni în cadrul ședințelor de plen în condițiile în care liberalii nu au susținut unele proiecte cum sunt centrele de colectare a legumelor și fructelor?
– Eu aș vrea ca plenul CJT să fie o ședință în care să aprobăm proiecte importante pentru cetățeni și pentru comunitățile lor, să o tratăm cu respectul cuvenit, dar dacă facem o analiză a numărului de proiecte care au fost supuse aprobării plenului și au fost votate în unanimitate o să vedeți că procentul fost foarte ridicat. Totodată, au fost câteva proiecte de patrimoniu pentru care colegii de la PNL nu și-au dat acordul, cum este cel amintit de dumneavoastră, de stadion, de sala polivalentă de 16 mii de locuri, în special proiectele unde președintele lor de partid, care întâmplător ocupă și funcția de primar al Timișoarei, le-a dat dispoziție clară de a nu vota în loc să vină să găsim împreună sprijinul necesar pentru județul nostru.
– Dacă ați pomenit de Nicolae Robu, am văzut că v-a solicitat acum să îi dați stadionul Dan Păltinișanu pentru a investi în el.
– Acesta este o altă strategie a dumnealui de a împiedica demararea procedurilor pentru realizarea unui stadion nou. A avut ani de zile la dispoziție să facă ceva acolo, dar nu l-a interesat de nici un fel, doar acum când Consiliul Județean a luat decizia clară că Timișul și municipiul Timișoara are nevoie de o construcție nouă. De aceea noi facem demersurile în continuare și sper ca până la urmă să obținem sprijinul și din partea consilierilor PNL de a demola stadionul actual care se află într-o starea avansată de degradare și să construim un stadion nou și modern care să corespundă cerințelor secolului în care trăim și pe care îl merită județul Timiș.
– Deci nu se pune problema să predați stadionul către Primăria Timișoara?
– Nu se pune această problemă și dacă Primăria are un teren așa cum se laudă puteau să construiască deja un stadion nou că doar nu îi oprea cineva. Nu se pune problema de a transfera aceste proprietăți pentru că nu suntem la nivelul la care ne permitem să păstrăm un stadion ca muzeu și să construim altul lângă el. Apoi trebuie să recunoaștem realitatea actuală, că vede toată lumea situația echipei de fotbal și nu cred că putem gândi o asemenea investiție doar pentru un asemenea sport. Eu mă gândesc că pe astfel de stadion să se poată organiza evenimente culturale, festivaluri și altor evenimente sportive.
– În ultima vreme au fost tot felul de presiuni la adresa Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. Cum vedeți situația?
– În primul rând cred ca acesta este cel mai dificil proiect al orașului Timișoara și al județului Timiș, este cea mai mare provocare. Dacă reușim să înțelegem rolul cestei asociații și importanța proiectelor sale vom avea câștig de cauză. Nu toate lucrurile funcționează cum ne-am dori, dar asta nu înseamnă că trebuie imediat să luăm decizia de a schimba totul, pentru că și conducerea actuală a avut un merit important în obținerea acestui titlu și a pregătit perfect dosarul de candidatură. Cred că politicul doar poate să sprijine demersurile întreprinse fără a se implica în proiect și de aceea Consiliul Județean și Primăria Timișoara au rolul de a pune umărul la acest proiect. Însă trebuie să privim această oportunitate pe termen lung. Este important să ne pregătim pentru 2021, dar și mai important este ce se va face după acel an. Dacă noi reușim să punem în aplicare niște proiecte care să fie continuate după 2021 atunci putem vorbi de o capitală de județ modernă și europeană. Dacă nu înțelegem asta atunci rămânem la stadiul de ambiții, orgolii, atacuri gratuite și bătălie pe funcții. Noi, Consiliul Județean, ne considerăm un partener serios în cadrul acestui proiect, am pus la dispoziție un sediu gratuit unde Asociația să își poată desfășura activitatea, avem o cotizație pe care o plătim, iar în anul 2018 chiar am mărit-o la 500 de mii de lei și separat mai finanțăm și alte proiecte pe care Asociația ni le propune.
– Primarul Nicolae Robu se implică și la fotbal și la această Asociație, dumneavoastră vă implicați, dar nu ieșiți în față? De ce?
– Eu am o cu totul altă abordare și cred că așa este sănătos. În fiecare domeniu avem o echipă de management, de conducere, care are responsabilitatea de a duce la bun sfârșit un proiect, chiar și la fotbal să știți că am fost membru în cadrul Consiliului de Conducere a echipei, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean, și mi-am dat demisia în momentul când am văzut că nu avem capacitatea să dăm girul în totalitate echipei de conducere să-și ducă la final proiectul. În momentul în care ne implicăm în toate cei care gestionează managementul vor putea oricând să spună că lucrurile nu au mers bine din cauza noastră, a factorului politic. Situația acesta nu este bună din punctul meu de vedere deoarece cred că în momentul în care desemnăm o echipă de conducere indiferent la ce activitate ea are rolul de a coordona și finaliza un proiect. Bineînțeles că avem posibilitatea de a face un bilanț al activității, la trei sau la șase luni, pentru a vedea dacă se pot implementa obiectivele respective, ce s-a făcut și ce nu, și abia atunci să luăm măsurile necesare. Dar să ne implicăm să luăm decizii în toate domeniile cred că este total greșit.
– Aș vrea să vorbim puțin și politic. Aveți o alianță cu PMP pe care ați preluat-o din mers. Cum funcționează?
– Nu pot să spun că funcționează rău, avem un parteneriat la nivelul Consiliului Județean și cu PMP și cu ALDE, și pot să spun că alianța a funcționat în mare parte și majoritatea proiectelor au fost susținute. Au fost și cazuri izolate în care s-a deraiat de la obiectivele stabilite din partea doamnei vicepreședinte Roxana Iliescu, dar nu atât de grave încât să pună în umbră situația generală. Cea mai delicată decizie a fost la votul dat împotriva proiectului de buget pe anul 2018 de către PMP. Cred că și-au asumat reacțiile cetățenilor, dar un lucru rămâne de neînțeles. Cum atunci când ești un factor de decizie la nivelul Consiliului Județean deoarece deții funcția de vicepreședinte poți să te pui și în opoziție. Am transmis foarte clar președintelui PMP, Sămărtinean să se hotărască. Ori vrea să ducem până la capăt, în 2020, acest protocol și să aibă postul de vicepreședinte ori dacă nu să renunțe la acest post și să rămână în opoziție. Cred că este simplu, nu poți și la conducere și în opoziție.
– Din informațiile pe care le avem PMP i-a retras sprijinul politic Roxanei Iliescu, se mai așteaptă doar o confirmare de la București. Ce faceți dacă ea va fi exclusă din partid?
– Deocamdată nu am primit nici un document oficial in partea PMP privind această retragere a sprijinului politic și de aceea nu doresc să mă lansez în speculații. Dacă se va primit o asemenea hârtie vom discuta în cadrul PSD și vom lua o decizie în cadrul partidului.
– Cu celălalt vicepreședinte, Traian Stancu de la ALDE, cum vă înțelegeți?
– Cu domnul Stancu am o relație foarte bună, își onorează cu maximă seriozitate atribuțiile pe care le are, iar parteneriatul cu ALDE funcționează bine de la nivel guvernamental până la nivel local