transfuzii intrauterine

Bebelușii care au nevoie de transfuzii cât încă sunt în burta mamei pot fi salvați. Părinții cu RH-ul sângelui diferit, respectiv mama – negativ și tata – pozitiv, pot sta liniștiți cu privire la soarta unei sarcini. Și asta datorită posibilităților tehnice și competențelor medicale fătul se poate dezvolta normal până la naștere, iar, ulterior, copilul poate fi sănătos.

Un astfel de caz a fost monitorizat și tratat, la Timișoara, de Bogdan Mureșan, medic primar ginecologie-obstetrică, specializat în medicină materno-fetală, care a realizat transfuzii de sânge intrauterine la o tânără mamă care pierduse inițial o sarcină din cauza incompatibilității RH-lui ei și al copilului (care a moștenit Rh-ul tatălui).

Dr. Bogdan Mureșan a relizat o serie de transfuzii de sânge fătului (mai exact masă eritrocitară – concentrat de celule roșii sangvine, de la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Timișoara) diagnosticat cu anemie severă, începând cu săptămâna 23. Astfel, mama a reușit să ducă sarcina până în săptămâna 37, termenul optim pentru nașterea în cele mai bune condiții a copilului.“Când părinții au RH-ul sângelui diferit și mama obligatoriu Rh negativ, corpul mamei este capabil să producă anticorpi împotriva celulelor roșii din sângele fătului, pe care le distruge, determinând anemie fetală. La rândul lui, fătul se apară și luptă cu anticorpii mamei, dar cu eforturi foarte mari care, în timp, duc la hidrops fetal (o stare terminală caracterizată prin acumularea de lichid în exces în diverse compartimente extravasculare) și, ulterior, la oprirea în evoluție a sarcinii. Dacă totuși ajunge la termen, copilul are alte probleme care-l supun unor intervenții medicale complexe, cu succes limitat (altfel spus, mortalitatea copiilor născuți cu hidrops este foarte mare). Deseori, copilul născut are handicapuri și în scurt timp, poate deceda în ciuda efortului medical de a-l salva. Viitoarele mame care află că au RH-ul negativ (partenerul cu Rh pozitiv) trebuie să știe că toate aceste lucruri se pot rezolva prin transfuzia de sânge intrauterină, o procedură posibilă și în câteva centre din România. Mesajul pe care doresc să-l transmit este ca un cuplu, din proprie inițiativă, să întrebe despre acest tip de procedură. Este șansa unui copil sănătos”, a spus dr. Bogdan Mureșan.

transfuzii intrauterine

Lăcrămioara Movilă, în vârstă de 39 de ani, a pierdut o sarcină în urmă cu zece ani, din cauza incompatibilității Rh-ului sângelui între mamă și făt. Anul trecut însă, femeia decis că își mai dorește un copil. În urma controalelor la medic a aflat de această posibilitate de face transfuzii intrauterine.“Am așteptat zece ani ca să-l avem pe Mihăiță. Acum zece ani am pierdut o sarcină și atunci ne-am speriat, nu am mai vrut să încercăm. Ulterior, am auzit de această posibilitate că se pot face transfuzii intrauterine și am luat hotărârea să mai avem încă un copil. Noi mai avem un băiețel acasă de 14 ani. Am pornit la drum cu multă speranță. Rezultatul este acela pe care l-am așteptat”, susține Lăcrămioara Movilă.

12647667_527891030711446_919193320_n

Procedura, extrem de riscantă, permite echipei medicale să îi administreze sânge unui făt cu anemie severă, care altfel ar putea muri în pântec. Pungile de sânge pentru acești bebeluși au caracteristici speciale: sunt fără leucocite și sunt iradiate pentru a preveni efectele adverse ale transfuziei la făt.

La rândul său, medicul specialist neonatolog, Daniela Popescu, spune că la Timișoara în ultimii ani trei bebeluși diagnosticați cu anemie severă au venit pe lume sănătoși, după ce au beneficiat de astfel de transfuzii de sânge. “Cei doi copii care au trecut de vârsta de un an sunt bine, iar cel de-al treilea s-a născut în urmă cu zece zile. Am avut emoții, pentru că această anemie severă poate lăsa urmări asupra creierului copilului. Hematiile sunt cele care plimbă oxigenul prin organismul nostru. (…) Ne bucurăm că nu există probleme la acești copii, au fost monitorizați. Ar fi bine să se înțeleagă faptul că acești copii au o șansă la viață, pot fi salvați, să nu-i lăsăm să piară intrauterin. Cazurile care nu ajung la astfel de intervenții, la transfuzii intrauterine, nu sunt unele prea fericite”, a transmis Daniela Popescu, medic specialist neonatolog.

O singură transfuzie de sânge intrauterină costă aproximativ 1.000 de lei, iar statul român nu o decontează.

Articolul precedentJulio Iglesias, într-un concert extraordinar la Timișoara
Articolul următorCCIAT oferă programe de formare profesională privind accesarea fondurilor europene

2 COMENTARII

  1. Procedura s-a facut si in spitalele de stat din Tm..nu e nimic „exceptional”..doar reclama mascata.Mai bine ati investiga cati bani de la stat peimesc asa-zisele clinici private din romania.Mult mai mult decat spitalele de stat..asta este un subiect de cercetat!

  2. Aceasta procedura s-a efectuat gratuit si la Maternitatea Odobescu, deci in spital de stat, de către Dr. Alin Murariu, gratuit, doar pe baza unui bilet de trimitere. Bebelușul a beneficiat de 3 transfuzii intrauterine si s-a născut in urma cu o luna, la 35 de saptamâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.