Descoperiri arheologice importate făcute în Timiș: artefacte din mileniul al VI-lea, înaintea erei noastre

Noi descoperiri arheologice importante au fost făcute în Timiș, după cele de la Igriș. De această dată descoperirile au fost făcute în localitatea Dudeștii Vechi, acolo unde au fost scoase la lumină mai multe artefacte care datează din mileniul al VI-lea, î.Hr.

În urma săpăturilor au fost descoperite două structuri arheologice masive, formate din depuneri succesive de material arheologic și straturi de cenușă consistentă în punctul Dudeștii Vechi – Movila lui Deciov. Printre primele artefacte descoperite se numără vase ceramice decorate cu motive specifice primei culturi de crescători de animale și agricultori care au pătruns în Câmpia bănățeană, în mileniul al VI-lea î.hr.

Agricultorii au fost cei care au introdus tehnologia arderii lutului și cermaicii, au construit case din lemn și lut și au folosit unelte din os și piatră cioplită și șlefuită. Fragmentele de statuete din lut descoperite relevă existența unui ansamblu de credințe și mituri care au persistat de-a lungul mai multor secole. Ritualuri casnice sunt dezvăluite și prin descoperirea unor fragmente de văscioare utilizate la fumigații și iluminat.

Săpăturile au fost efetuate în perioada 22 iulie – 31 august, în campania de cercetare arheologică internațională din punctul Dudeștii Vechi – Movila lui Deciov. Proiectul este realizat de Muzeul Național al Banatului alături de Universitatea Eberhardt Karls din Tubingen, Germania. La campania de săpături au participat 18 studenți, masteranzi și doctoranzi de la Universitatea din Tubingen (Germania), conduși de prof. dr. Raiko Krauss.

Cercetările vor continua pe parcursul anului viitor cu dezvelirea celui mai vechi nivel de locuire din așezare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here