Localitatea Dudeştii Vechi din judeţul Timiş stă pe un butoi de pulbere. Conflictul dintre locuitorii comunei în frunte cu fermierii şi cu activiştii pentru protecţia mediului, pe o parte, şi firmele de prospecţiuni în frunte cu Nis Petrol, pe cealaltă parte, se adânceşte.
O victorie importantă în justiţie a obţinut-o recent Emiliana West Rom din Dudeştii Vechi împotriva NIS Petrol, privind prospecţiunile geofizice. Nu i-a lăsat pe petrolişti să intre cu maşinile să găurească pământul şi să distrugă culturile. „Vrem agricultură, nu fracturare! Veniţi cu mic cu mare să facem o schimbare, după Dudeşti, poate urmă orice comună aşa că ar trebui să va intereseze pe toţi. Îngrijorarea noastră vine după un cumul de factori: analizele apei potabile indică un nivel foarte mare de arseniu, transparenţă zero în implementarea proiectului, precum şi un şir întreg de abuzuri atât din parte autorităţilor, cât şi din partea companiei petroliere!”, se plâng fermierii şi cetăţenii din comună.
Spre nemulţumirea fermierilor, începând cu lunile mai-iunie 2014, NIS Petrol România desfășoară activități prospectare geofizică pentru petrol și gaze naturale în perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled, din județul Timiș. Suprafața pe care se desfășoară operațiunile este de 580 km pătraţi din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare.
Aceste operațiuni au fost anunțate de către compania petrolieră, controlată de grupul rus Gazprom, devenită titulara unor acorduri de concesiune petrolieră pentru mai multe perimetre din vestul țării. Prin aceste notificări, efectuate direct de către Nis Petrol sau de către intermediarii acesteia, Geolink S.R.L., NIS Petrol a „anunțat” proprietarii de terenuri agricole din zonă că pe pământurile lor se vor desfășura activități de prospecțiune geofizică, comunicându-le totodată că Nis Petrol ar deține un drept de servitute legală asupra acestor terenuri din perimetrele petroliere, drept pe care fermierii nu îl recunosc şi susţin că este unul aberant şi nerealist.
De aici au început conflictele, ameninţările şi procesele în instanţă. Fermierii refuzau intrarea maşinilor peste culturile lor, iar Nis Petrol îi ameninţa că, dacă refuză vor fi daţi în judecată şi vor plăti despăgubiri, fiindcă Nis Petrol are autorizaţie de la guvern să intre pe pământul fermierilor să facă prospecţiuni petroliere. Nis Petrol a spus întotdeauna că nu o interesează gazele de şist, ci petrolul, prin urmare nu foloseşte metoda de fracturare hidraulică, dar nici un fermier nu crede asta.
Conflictul este departe de a se încheia, iar urmările vor fi tot mai grave pentru amândouă părţile. Un lucru este sigur: agricultura în zona Dudeştii Vechi –Cenad este grav afectată de aceste prospecţiuni şi cei care au de suferit sunt fermierii, fiindcă îşi pierd munca şi pământul şi, de fapt, toţi locuitorii Timişului, fiindcă nu mai beneficiază de produsele agro-alimentare sănătoase, ci cu….arsenic şi alte substanţe toxice, iar agricultura este distrusă iremediabil. Victoria în instanţă a Emiliana West Rom asupra Nis Petrol arată că justiţia îşi face treaba. Decizia nu e finală. Acum, urmează judecarea apelului făcut de NIS.
Prospectarea geofizică constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafața pământului, pe drumul de emisie și, ulterior, reflecție a undelor către punctele de recepție.
NIS Petrol mai susţine că desfășoară în perimetrele din Timiș activități de prospectare geofizică în conformitate cu legislația din România. Etapa de prospectare presupune o trecere temporară a echipamentelor pe terenurile din zonă, în virtutea dreptului de servitute legală. Activitatea este tranzitorie. Pentru eventualele daune aduse culturilor, compania oferă despăgubiri celor care lucrează terenurile din perimetrele respective de 100 lei pe ha.
Emiliana West Rom nu a fost cu nimic de acord cu toate astea, nu a permis să i se încalce pământul şi a dat Nis Petrol în judecată. Astfel, a şi câştigat în justiţie. Vom vedea ce va decide instanţa la finalul apelului făcut de Nis.