Ce poate fi mai plăcut într-o vară decât să te bucuri de un weekend în aer liber hoinărind pe poteci de munte, la umbra răcoroasă a pădurilor? Este perioada concediilor, iar dacă nu v-ați hotărât unde să vă petreceți un weekend relaxant, puteți opta pentru Banatul Montan.

Pasionații de drumeții la munte au la dispoziție mai multe trasee. Nu trebuie decât să vă luați rucsacul în spate cu toate cele necesare atunci când decideți să plecați într-o excursie. Localitatea Gârnic se situează în sudul județului Caraș-Severin, la 14 km de orașul Moldova Nouă. Este unul dintre cele șase sate cehe din țară. Cele mai mari comunități de pemi au mai rămas în satele Gârnic și Sfânta Elena, câte 500 de oameni în fiecare sat.

Un circuit de 35 de km frumos, cursiv, care te poartă prin locuri cu peisaje uimitoare. Zona satelor cehești din Banat și relieful calcaros aduc diversitate culturală într-un loc care nu mai are nevoie de prezentare: Clisura Dunării.

Traseul trece prin cătune împrăștiate în locuri parcă uitate. Solul calcaros a permis apei să formeze mai multe peșteri și aproape fiecare vale cu apă are o zonă de chei care contribuie la spectacolul peisajului. Se pot vizita peșterile Gaura cu Muscă, peștera Gaura Turkului sau Grota Haiducească.

Într-un loc mirific de pe Clisura Dunării, la hotarul dintre Munţii Locvei şi Munţii Almăjului este răsfirată  comuna Sicheviţa, cu cele 19 sate ale sale. Este una dintre cele mai vechi aşezări din Clisura Dunării, atestată documentar încă din Evul Mediu (1363), cu o populaţie românească.

Morile de apă cu ciutură şi butoni de la Sicheviţa

Tot atât de vechi ca şi morile de la Rudăria, morile de la Sicheviţa (existente din 1809) funcţionează şi astăzi. Majoritatea morilor sunt ridicate direct pe cursul apei.

Turiștii pot găsi 24 de locuri de cazare confortabile la Pensiunea Gernik 100 sau direct la săteni. Casa de la stradă are două apartamente, alte două camere fiind amenajate în fosta șură. În curte se găsesc și trei cabane din lemn. Pensiunea dispune de un restaurant care servește preparate delicioase tradiționale și din carne de vânat, grătar în curte și loc de joacă pentru copii.

Proprietarul pensiunii, Gabriel Lungu, le pregătește turiștilor un traseu inedit. “Încercăm să facem aceste trasee, să ocupăm timpul turiștilor. Avem aceste trasee cu morile de apă, la Grota Haiducească. Este o grotă extraordinară, pe 2 nivele, are 800 metri, însă doar pe o sută de metri poți să o explorezi. În afară de mersul pe jos, avem biciclete, ATV-uri. Organizăm raiduri cu ATV-urile în zonă, o zi cu ATV-ul înseamnă o sută de kilometri făcuți cu opriri și servirea unei mese în gospodăriile țărănești din zonă. Sătenii ne pun la dispoziție produse de la ei din gospodărie”, spune Gabriel Lungu, managerul Pensiunii Gernik 100.

Articolul precedentCampioana Timisoara Saracens invinge mai clar decat o arata scorul liderul Superligii, Steaua
Articolul următorProvocare inedită din partea unui social-democrat pentru edilul Timișoarei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.