Maestrul CRISTIAN MĂCELARU și solistul SIMON TRPČESKI – pian, vor susține o sesiune de autografe după concertul simfonic extraordinar din această seară, 14.03, în foaierul de la parterul clădirii Filarmonicii Banatul Timișoara. Publicul va avea, de asemenea, ocazia să cumpere CD-uri cu înregistrările celor doi.

Dirijorul Cristian Măcelaru va acorda autografe și după concertul vocal-simfonic extraordinar de vineri, 17 martie 2023.

Vineri, 17 martie, tot sub conducerea maestrului Cristian Măcelaru, Orchestra Simfonică Westdeutscher Rundfunk din Köln se va uni cu orchestra noastră interpretând împreună Simfonia a III-a în re minor pentru orchestră simfonică, mezzosoprană, cor profesionist, cor de copii de Gustav Mahler.

Concertul va debuta cu lucrarea compozitorului Remus Georgescu — „Exorcism” pentru flaut şi orchestră. Această piesă ce durează aproximativ 7 minute, este un moment distinct din monumentala lucrare „Cântare străbunilor” un oratoriu pentru care Remus Georgescu a fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor în anul 1976. „Exorcism” este o compoziţie deosebit de expresivă, are o ofertă interpretativă de mare valoare, exploatează toate resursele tehnice ale flautului, fiind o provocare pentru toţi instrumentiştii de valoare. Faima ei a trecut de mult hotarele ţării fiind interpretată tot mai des. O vom asculta în varianta interpretativă a flautistului Michael Faust.

Este cea mai lungă simfonie a lui Mahler, aproximativ 95 de minute, în funcţie de concepţia dirijorală. A fost aleasă printre cele mai reuşite 10 simfonii din lume, într-un sondaj efectuat de dirijori. Sondajul a fost realizat de BBC Music Magazine. Mahler a lucrat trei ani la această simfonie, finalizând-o în 1896.

„Marţi, 14 martie pe scena Capitol va avea loc un Concert Simfonic Extraordinar prin invitarea Orchestrei Simfonice Westdeutscher Rundfunk din Köln. Sub conducerea maestrului Cristian Măcelaru, împreună ne vor oferi un medalion Brahms: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 în si bemol major, op. 83 şi Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98.
Scris la mai mult de 22 de ani de la primul său concert pentru pian, această lucrare este puternic pătrunsă de stilul de simfonist al lui Brahms. De altfel şi durata este mai lungă decât un concert instrumental, ajungând la dimensiunile unei simfonii, cam 50 de minute. Unii critici au denumit-o Simfonie cu pian obligat. Lungimea se datorează faptului neobişnuit de a introduce încă o parte, un scherzo, rupând tradiţionala structură a concertului instrumental.
O altă dezicere de la tradiţie este renunţarea la obişnuita introducere orchestrală, dar acest curaj îl avusese Beethoven mai înainte. Întărind ideea afirmării noului prototip de concert, Brahms desfăşoară fiecare parte cu multă amploare, cu o gândire simfonică evoluată, care, totuşi, nu ştirbeşte dominaţia pianului solist. La acest concert, Brahms nu foloseşte deloc tromboni, ba chiar în partea finală, renunţă şi la trompete, ceea ce nu o lipseşte de forţă, putere şi strălucire. Concertul a fost dedicat lui Eduard Marxen, profesorul lui Brahms.
Marţi seara vom asculta concertul în interpretarea pianistului Simon Trpčeski”, anunţă Filarmonica Banatul.
Articolul precedentInsolvența, în dezbatere la CCIA Timiș
Articolul următorŞi beat, şi fără permis! Şi totuşi a avut noroc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.