JOIA MARE! Traditii si obiceiuri. Ce sa NU faci in aceasta zi

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

În tradiţiile românilor, Joia Mare se mai numeşte Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa. Ea este termenul până la care femeile trebuiau să termine de tors cânepă. La cele leneşe se spunea că vine Joimăriţa să vadă ce-au lucrat. Iar dacă le prinde dormind, le va face neputincioase a lucra tot anul.

În Joia Mare nu se doarme şi nu se spală haine.

Există credinţa, în special la sate, că în cursul acestei zile nu este bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg. Mai grav este dacă doarme o femeie. Aceasta va deveni “Joimăriţa”, iar ca pedeapsă, nu va mai fi capabilă de lucru tot anul.

Nu se spală haine în această zi, pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană.

In Joia Mare, dimineata, oamenii merg la biserica sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Seara, are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar lumea merge la biserica imbracata in haine de doliu, facute din panza alba si cusute cu negru, conform site-ului www.crestinortodox.ro. Tot acum se duce la biserica paine, care va fi sfintita de preot, stropita cu vin si impartita enoriasilor in noaptea de Inviere.

Se spune ca din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

In majoritatea gospodariilor romanesti, Joia Mare este ziua dedicata copturilor pascale si inrosirii oualor, simbol al Sarbatorii Sfintelor Pasti. Se spune ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica niciodata. Joia Mare este ultima zi din Postul Mare in care se fac slujbe pentru sufletul mortilor. Se crede ca in noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele mortilor se intorc la vechile lor locuinte, unde raman pana in sambata dinainte de Rusalii.

Oamenii aprind focuri in curti, pe dealuri sau in cimitire, pentru ca acestia sa aiba lumina si caldura. Aprinderea acestora reitereaza focul pe care l-au aprins slujitorii lui Caiafa in curtea arhiereasca, pentru a se incalzi, atunci cand Iuda l-a vandut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfantul Petru, atunci cand s-a lepadat de Hristos.

Femeile duc la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine si fructe si, dupa ce sunt sfintite, se impart pentru sufletul celor dusi pe lumea cealalta. Se obisnuieste sa se dea de pomana apa, fie se arunca pe mormant o galeata de apa, fie se duce apa la femeile mai batrane.

Joia Mare este ziua in care Iisus a luat ultima cina cu cei 12 ucenici. In cadrul acestei mese, El a instituit Sfanta Liturghie, ritualul care ofera crestinului posibilitatea sa se impartaseasca cu trupul si sangele Domnului.

Tot in aceasta zi, Iisus a dat o lectie de smerenie ucenicilor sai, spalandu-le picioarele. Dupa exemplul sau, in unele biserici, dupa Liturghie, preotii fac ritualul spalarii picioarelor a 12 credinciosi.

Dupa Cina cea de taina, Domnul s-a retras in gradina Ghetsimani ca sa se roage. Acolo a fost arestat in urma tradarii lui Iuda. A fost judecat in fata arhiereilor evrei si condamnat la moarte pentru blasfemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here