Mamele cu zece copii, premiate de autoritățile județene

Un proiect inedit s-a aflat azi pe masa consilierilor județeni în cadrul ședinței de plen. Aceștia au decis ca mamele eroine din județ, cu zece copii să fie premiate cu diplome de către CJT.

Proiectul a fost inițiat de aleșii Georgeta Rus şi Tiberiu Lelescu si prevede mai multe criterii. Astfel, pentru a obține diploma „Mamă de nota zece a județului Timiș”, acestea trebuie să nu fi fost urmărite penal, inculpate în procese penale, în cauze care ar leza imaginea distincției, etc.

Proiectul a stârnit contre între consilieri. Astfel că o parte din consilieri, în frunte cu Marius Martinescu, au fost de părere ca diploma să fie dată mamelor care au cel puțin patru copii, nu zece, întrucât în Banat aceste cazuri sunt mai rare. “Eu cred că inițiatorii au avut încă un scop, pe lângă acela de a remarca mamele care au zece copii s-au gândit și la încurajarea creșterii natalității în Timiș, există un obicei al bănățenilor de a avea un copil, maxim doi. Cred că acest target cu 10 copii este ridicat, cred că mamă de nota 10 pot să fie și mame care au patru copii. Amendamentul meu se referă la a modifica acest target la patru copii”, a subliniat consilierul PNL, Marius Martinescu.

Propunerea acestuia nu a fost aprobată, iar proiectul a fost votat în forma lui iniţială. Potrivit șefului Cj Timis, până în prezent cel puțin 26 de femei îndeplinesc aceste criterii.” Să vedem ce înseamnă din punct de vedere al evidenței populației. Sunt de acord să venim cu modificări într-o ședință viitoare. O să avem şi propunerea de unde să luăm nişte bani, dar nu am mai făcut-o publică astăzi, o să o fac atunci pentru că unii colegi au vrut să îşi dea ei în petec cu acest proiect. Dacă e vorba de 25-30 de femei din judeţ cred eu că merită să facem acest gest”, a spus președintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Reamintim,“Mama eroină” a fost un titlu onorific care se acorda în perioada regimului comunist femeilor care aveau zece sau mai mulți copii. Acesta era oferit de către  Consiliul de Stat, în numele Prezidiului Marii Adunări Naționale. Pe lângă insigna aferentă, femeile care dețineau acest titlu primeau un ajutor lunar de 500 de lei pe lună.

(Sursa: foto www.stirileprotv.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here