Nume grele din Primăria Timișoara trimise în judecată

Nume importante din Primăria Timișoara au fost trimise în judecată de procurorii DNA în dosarul finanțării echipei de fotbal Politehnica Timișoara. Este vorba despre fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, secretarul primăriei, Ioan Cojocari și mulți alții. În total, 11 persoane din cadrul Primăriei Timișoara sunt acuzate. Prejudiciul este de 31,6 milioane de lei.

Astfel, potrivit procurorilor DNA, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, secretarul Ioan Cojocari, consilierul juridic Delia Dumitru, directorul economic Smaranda Haracicu și fostul director al Direcției de Comunicare, Violeta Mihalache sunt acuzați de abuz în serviciu.

Fostul viceprimar Adrian Orza, economiștii Mirel Munteanu și Mariana Dimitriu, fostul șef al Serviciului Administrare Baze Sportive Martin Staia și fostul director de Patrimoniu Nicușor Miuț sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu.

Șefa Direcției de Comunicare, Alina Pintilie este acuzată de DNA de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.“În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara și inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.). În acest context, edilul, împreună cu inculpații Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria și Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un Contract de asociere, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara, iar secretarul Consiliului Local Timișoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menționată mai sus”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Banii pe care Poli Timișoara i-a primit de la Primăria Timișoara nu erau folosiți pentru echipa de fotbal, ci pentru redresarea financiară a firmei care avea datorii mari și a intrat în insolvență. “Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea. în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia. Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea și funcționarea activităților circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., finanțarea fiind astfel ilegală”, transmit procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Timiș.

(Sursa foto: www.evz.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here