Eveniment important astăzi la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara. Renumitul chirurg Giuliano Testa, cel care a realizat cu succes primul transplant de uter în SUA, a venit în orașul de pe Bega pentru a împărtăși experiența profesională.
Specialistul, care este șeful Clinicii de Transplant de la Universitatea Baylor Dallas, a susținut o conferința cu tema:“Ablația metastazelor hepatice prin radiofrecvența cu abord laparoscopic”. Totodată, cu ocazia vizitei sale, medicul chirurg va realiza mâine de la ora 10, demonstrații operatorii la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara.”Sunt chirurg expert în ceea ce privește transplantul de ficat, de rinichi, pancreas, intestine. Am o experiență de 20 de ani în medicină. Pentru mine a fost mereu o plăcere și o onoare să fiu aici, în Timișoara. În 2005 am avut una dintre cele mai mari realizări la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara. Am fost onorat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa. De asemenea îmi doresc să văd cum evoluează această experiență, a transplantului, în Timișoara”, spune prof.dr .Giuliano Testa.
Mai exact, ajutorul dat medicilor timișoreni de către chirurgul Giuliano Testa constă într-o colaborare strânsă cu cel mai important centru de transplant din Dallas, SUA. Astfel, medicii vor să introducă transplantul de organe în Timișoara, proceduri operatorii care nu au avut niciodată loc în spitalele de specialitate. Pacienții care au avut nevoie de transplant de rinichi sau ficat, au fost nevoiți să apeleze la centrele sanitare din Cluj-Napoca sau București. ”Ne gândim de ceva vreme la realizarea intervențiilor chirurgicale, precum transplantul oragenlor și mai ales transplantul de rinichi, la Timișoara. Ne dorim acest lucru nu doar din rațiuni emoționale, ci și din rațiuni practice și de necesitate. Acum există o lege a transplantului. Recoltarea se face prin programul național de transplant. Însă nu este normal să nu se facă transplant în Timișoara. Colectivul care ar putea fi implicat în transplant a ajuns la maturitate și poate executa aceste manevre. Circuitele necesare se pot pune în funcție în doar șase luni. Echipa de la Spitalul Județean poate efectua aceste transplanturi”, transmite prof.univ. Marius Raica, rector al UMF.