Pirtea: Reducerea abandonului școlar, obiectiv PNL strategic pentru finanțările PNRR

Țara noastră se confruntă cu o rată ridicată a abandonului școlar, uar deputatul de Timiș Marilen Pirtea vine cu o soluție.

„Societatea românească este puternic afectată de rata deosebit de mare a abandonului școlar prematur, care situează România la finalul clasamentului UE.Această rată a depăşit 15,5 procente în 2020 şi s-a amplificat în pandemie, reprezentând un procent de 8 ori mai mare decât în alte state europene. În țări apropiate de noi, rata abandonului școlar este mult mai mică, spre exemplu în Croaţia, unde incidența abandonului şcolar este de 2,2%, sau în Grecia, unde procentul este de 3.8%”, subliniază deputatul liberalul Marilen Gabriel Pirtea.
„Statele membre UE și-au stabilit ca obiectiv reducerea ratei abandonului școlar prematur la sub 9% la nivelul UE până în 2030. Constatăm că și în România rata abandonului școlar prematur a scăzut de la 19,1% în 2015 la 15,3% în 2019, urcând apoi la 15,5% în 2020. Totuși, distanța față de media europeană este foarte mare, o medie situată la 9,9% în 2020, conform datelor publicate de Eurostat”, spune deputatul liberal.

„În acest context, pentru a gestiona acest fenomen prin acțiuni formativecurriculare și extra-curriculare asupra generațiilor de tineri, cu obiectivul de a ameliora întreaga situație a abandonului școlar în rândul tinerilor, Guvernul României derulează, prin Ministerul Educației, Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), finanțat prin PNRR. Programul vizează stimularea participării la educație a elevilor din unitățile de învățământ cu cel mai ridicat risc de abandon școlar, fiind prevăzut un sprijinde până la 200.000 de euro pentru fiecare școală, dintr-un ansamblu de până la 2500 de unități de învățământ”, precizează deputatul Marilen Gabriel Pirtea.

„Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) are deja o acoperire financiară garantată de 543 milioane de euro, unprogram concretal strategiei România Educată princareeste prevăzută o alocare de aproximativ 2000 de euro pe elev. Finanțările vor asigura nu doar ore de recuperare, ci și un nou tip de bursă, alături de cheltuieli cu diverse dotări, sau pentru tabereleși excursiilela care participă copiicare se află în situații sociale dificile. Guvernul condus de PNL finanțează, astfel, un program prin care se urmărește concret rezolvarea acestei probleme reale a învățământului românesc – părăsirea timpurie a școlii, care este de aproape 8 ori mai mare decât în alte state europene”, conchide deputatul PNL de Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here