Universitatea de Vest din Timișoara înregistrează aproximativ 4650 de candidați pe cele 2000 de locuri bugetate ale sale, cu o zi înainte de încheierea perioadei de înscrieri. Numărul este similar cu cel de anul trecut. În prezent, înscrieri se mai fac la Facultatea de Fizică.

Așa cum Universitatea de Vest din Timișoara anunța în urmă cu două săptămâni, numărul absolvenților cu diplomă de bacalaureat a înregistrat în acest an o scădere cu 20 de procente față de 2015. Instituția avertiza atunci că această scădere va fi resimțită în principal de către universitățile de o calitate mai slabă, tinerii îndreptându-se către instituțiile de învățământ superior de renume și tradiție. Astfel, numărul mai mic al absolvenților de liceu nu este resimțit în sesiunea de vară a admiterii la UVT.

Cea mai mare concurență se înregistrează la specializarea Informatică, cu aproape 9 candidați pe loc bugetat, concurența la nivelul Facultății de Matematică și Informatică fiind de 3.6. O situație asemănătoare se înregistrează la Facultatea de Sociologie și Psihologie. Aproape 3 candidați pe loc bugetat se înregistrează și la Facultatea de Drept.

Urmând tendința anilor trecuți, la Facultatea de Fizică numărul locurilor disponibile încă depășește pe cel al celor înscriși. Aici, se mai fac înscrieri și marți, 26 iulie. „Obiectivul nostru a fost atins, acela de a atrage un număr similar de candidați comparativ cu anul trecut. Așa cum arătau și analizele noastre, scăderea cu 20% a numărului de absolvenți cu diplomă de bacalaureat nu ne-a afectat. Problema se va răsfrânge asupra universităților de o calitate îndoielnică și se va manifesta printr-o scădere mai mare de 20 de procente a volumului de studenți școlarizați, în condițiile în care cei promovați, și așa puțini, se îndreaptă spre instituțiile de învățământ de renume, acolo unde au siguranța că diploma va avea valoare. Este necesară o analiză urgentă pe subiect. Pe termen mediu, este posibil să apară convulsii în rândul multor universități mici dacă acestea nu intră într-o restructurare și redefinire a activității lor. Șocul de acum se poate dovedi prea mare pentru acestea, cu dificultăți financiare greu de trecut”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

În acest context, Marilen Pirtea spune că se impune și redimensionarea cifrelor de școlarizare, însoțită de creșterea alocației per student. „În prezent, cifrele de școlarizare nu au o bază rațională. Ele au ca punct de plecare anii ’90 și, într-o anumită măsură, susțin multe universități neperformante doar de dragul menținerii unor locuri de muncă. Consider că este nevoie ca la București să se ia o decizie urgentă de scădere a cifrelor de școlarizare proporțional cu numărul de absolvenți de bacalaureat, însoțită de creșterea alocațiilor per student”, subliniază rectorul UVT.

Sesiunea de toamnă la Universitate de Vest din Timișoara se va desfășura la începutul lunii septembrie. Informații suplimentare se pot obține pe pagina de internet, www.uvt.ro.

Articolul precedentDosar penal pentru că a condus băut la volan
Articolul următorInundații în Făget, Bichigi și Cladova. ISU Banat solicitat să intervină

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.