der tormann

Helmut Duckadam: Eroul din Sevilla – Fotbalul este mai mult decât un sport.

Miercuri pe 14.12.2022, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada Germaniei,
cea mai recentă carte a scriitorului Milan Radin, „Der Tormann” (Portarul), nominalizată de Academia Germană de Cultură a Fotbalului pentru „Cartea de fotbal a anului 2022”, a fost prezentată în cadrul unei discuții literare la reședința ambasadorului Germaniei la București.

În dialogul cu autorul timișorean Milan Radin („Wir waren Niemand“, „Les haidouks“) și cu personajul principal Helmut Duckadam, ne-am amintit de memorabila victorie a echipei Steaua împotriva FC Barcelona, pe 7 mai 1986, la Sevilla, dar am aflat și despre etape din viața marelui portar. În cartea lui Radin, publicul pornește pe urmele copilăriei sale din Vestul ţării, empatizează cu condițiile dificile de viață din România de atunci, află mai multe despre suișurile și coborâșurile vieții de sportiv și este părtaș la o înțelepciune de viață care se extinde și dincolo de fotbal.

”Această poveste ne dovedește și ne arată foarte clar, că nimic, dar chiar nimic, nu este imposibil.”, a concluzionat Milan Radin.

La acest eveniment literar inedit au fost prezenți și președintele comitetului executiv al COSR Mihai Covaliu, legende fotbalistice, Ilie Dumitrescu, Ciprian Marica, ambasadorul Irlandei ES Paul McGarry, ambasadorul Serbiei ES Stefan Tomašević, ambasadorul Japoniei, membri ai corpului diplomatic, oameni de afaceri, jurnaliști, persoane interesate de literatură.

”Sunt privilegiat şi bucuros să pot să citesc această carte. Deocamdată este doar în germană. Din ce-am înțeles de la domnul ambasador, a fost nominalizată la cea mai bună carte din Germania. Lucru ce, clar… trebuie să fie ceva foarte interesant acolo. De abia aştept s-o citesc”, a declarat Ciprian Marica.

Deocamdată, cartea este doar în limba germană, dar ea urmează să fie tradusă. Ciprian Marica a participat şi el la eveniment şi spune că abia așteaptă să o citească, el fiind vorbitor de limba germană.

Marica susţine că aşteaptă să fie tradusă în română şi îşi doreşte să afle, printre altele, ce trăiri a avut Duckadam în momentul în care a apărat toate penalty-urile în finala Cupei Campionilor Europeni, Sevilla 1986.

Puteți citi mai multe despre biografia autorului pe https://milanradin.com/uber-mich/

Articolul precedentMisiune economică timișeană în Japonia
Articolul următor18 decembrie 1989: E un inceput in tot sfarsitul. Timisoara e acum numele orasului romanesc scris si pronuntat in toate limbile pamantului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.