Vicecampion mondial la sah! Citeste-i povestea timisoreanului Ioan Dan Gaspar

Locul 2 in lume. Ioan Dan Gaspar s-a intors in aceasta saptamana din Grecia, de la Campionatul Mondial de sah, rezervat amatorilor. Timisoreanul a evoluat excelent la competitia la care au luat parte peste 200 de sportivi din aproape 50 de tari. 6 victorii, doua remize si o infrangere a fost bilantul banateanului.

Povestea dintre Ioan si sah este una veche si totodata emotionanta. Dar sa-l lasam pe acesta sa isi spuna povestea…

„1981, la 10 ani, am primul contact cu sahul, ma inscriu la Clubul Sportiv Scolar Timisoara la Sectia Sah, clasa profesoarei Ligia Jicman. Ne-am placut reciproc de la inceput. Inca ma mai consiliez cu ea pe marginea meciurilor. 3 antrenamente pe saptamana, concursuri scolare, concursuri de juniori, uneori chiar si internationale. Atmosfera extraordinara la Clubul de Sah Medicina din spatele Operei. Daca regret ceva in orasul asta e disparitia clubului de sah, o adevarata gradina zoologica de oameni interesanti si destepti. Ascultam uluit povesti indrugate de adulti in timp ce se juca necontenit sah.

In 1987 parintii decid ca nu mai e timp de sah, copilul trebuie sa fie doctor (tara comunista, decizie normala pe vremea aceea)… Am predat copiilor mei placerea de a juca sah. A prins si nu a prins. Pauza 27 ani in care am venit in contact cu sahul competitiv doar ca spectator. Apoi ma decid anul trecut sa merg la cateva turnee influentat de prietenul meu cel mai vechi: Nicola Mircov. In ianuarie 2016 castig neasteptat turneul de amatori din Gibraltar. De atunci cam 7 ore pe saptamana fac sah. Ma asteptam la un rezultat bun la Campionatul Mondial de Amatori. Confirmarea a venit: locul 2. Placerea redescoperirii cu succes a unei pasiuni ma face sa cred ca o sa mai fie si alte turnee la care o sa particip.

Campionatul Mondial 2016 din Halkidiki a fost nu asa numeros caci putina lume are bani de deplasare, costurile s-au ridicat la 800 euro. Printre cei peste 200 de participant in mai multe sectiuni parerea unanima a fost ca nu a avut comparatie ca si organizare. Resortul de 5 stele Anthemus Beach and Spa ma uimit si pe mine, destul de umblat prin lume. Voia buna a domnit peste toti participantii, o reusita uriasa sa faci parte dintr-un grup exclusiv de oameni care gasesc placere in folosirea creierului si mai putin a muschilor. Pe parcursul a 9 runde am castigat de 6 ori, am facut 2 remize si am pierdut la Campionul Mondial, un indian de 15 ani care nu mi-a lasat nici o sansa.

Sunt multe zicale care incearca sa surprinda in cuvinte intelepciunea chiar si in sah. Una din zicalele din sah care am aplicat-o in viata: “Un plan prost aplicat imediat e mai eficient decat un plan bun care il lasi pentru mutarea urmatoare”. Eu m-am convins in viata ca succesul e precedat de actiune imediata si totala si ca “Maine e o zi din calendarul celor ce nu fac prea multe in viata!”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here