Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Această zi este marcată la nivel internațional fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991. A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluției 61/225, la 20 decembrie 2006.

Acest eveniment are ca scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului, în general – cei care au persoane apropiate care suferă de această boală, publicul larg, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile publice.

În 2016, Federația Mondială a Diabetului a propus ca temă ”Cu privirea pe diabet” promovând prin aceasta importanța screening-ului și depistării active și precoce a diabetului de tip 2 și prevenirea complicațiilor tardive.

Screening-ul pentru depistarea diabetlui de tip 2 este important pentru a putea interveni la timp și a preveni apariția unor complicații debilitante (pierderea vederii, pierderea funcției renale, afecțiuni cardio-vasculare, etc.). Conform IDF unul din doi adulți cu diabet de tip 2 nu este încă diagnosticat. Până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau se poate amâna declanșarea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Pentru România aceasta ar însemna aproximativ 51000 de persoane fără diabet anual.

Screening-ul pentru depistarea activă și precoce a complicațiilor tardive ale diabetului este un element esențial pentru administrarea diabetului. În multe țări diabetul este principala cauză pentru pierderea vederii, boli cardio vasculare, afecțiuni renale sau amputații la nivelul picioarelor.

Unul din trei adulți cu diabet au deja retinopatie. Prima etapă în depistarea precoce a complicațiilor tardive ale diabetului este făcută la nivelul medicilor de familie, care trebuie să recunoască și să urmărească semnele acestor complicații.

Articolul precedentCursuri gratuite de TEATRU, pentru doritori de toate vârstele, la TNT
Articolul următorAu prădat o casă din comuna cărășană Marga. Prejudiciul, 15.000 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.