158 de ani de la Unirea Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată la Timișoara prin diverse acțiuni. Pe 24 ianuarie 2017 sărbătorim 158 ani de la Unirea Principatelor Române.

Marți, la Monumentul Domnitorului Al. Ioan Cuza amplasat în fața sediului Inspectoratului de Poliție Timiș va avea loc o ceremonie militar-religioasă dedicată sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române. Activitatea începe la ora 10.00, cu primirea reprezentanților administrației publice județene și locale și a reprezentanților instituțiilor și organizațiilor locale. După oficierea slujbei religioase  activitățile continuă cu depunerea de coroane și jerbe de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ceremonia se încheie cu Hora Unirii și defilarea detașamentului de onoare constituit din militari aparținând Brigăzii 18 Infanterie „BANAT“, Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod“, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „BANAT“ și Muzicii Militare a Brigăzii 18 Infanterie „BANAT“.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova şi Ţara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here